Ontslagen in de gamingindustrie doet fans terugkijken op voormalig CEO Satoru Iwata

Door de ontslagen in de gamingindustrie kijken fans graag terug op voormalig Nintendo CEO Satoru Iwata. In 2014 besloot hij zijn loon te halveren zodat hij geen medewerkers moest ontslagen. Er zijn al meerdere CEO’s die dit hebben gedaan, maar voor andere redenen. Wat kunnen de medewerkers doen om ontslag te voorkomen?

Er zijn al sinds eind januari zeker 6.000 mensen ontslagen in de gamingindustrie. Dat is al de helft van het totaal in 2023. Vooral de aandeelhouders profiteren hiervan. Het is dan ook bijna altijd na een bedrijfsovername dat er veel ontslagen zijn. Dit zorgt ervoor dat geplande of lopende gameprojecten worden geannuleerd en de projectteams zwaar onderbemand zijn.

Vakbonden

Werknemers die aangesloten zijn bij een vakbond kunnen nog altijd ontslagen worden, maar er wordt tussen de vakbond en het bedrijf onderhandeld. Daardoor kunnen ze ontslagen voorkomen, beperken of uitstellen bij eerder bekendgemaakte ontslagreeksen. Daarnaast kunnen de vakbonden ook dreigen met een staking. Zo willen ze dan het aantal ontslagen verminderen. Als er een collectieve overeenkomst is tussen een vakbond en een bedrijf, dan kan de vakbond hier beschermende bepalingen in laten opnemen. In de meeste gevallen verzachten de vakbonden de gevolgen door te onderhandelen over bepaalde voorwaarden.

CEO’s

Satoru Iwata overleed dan wel in 2015, maar fans van de gamingindustrie kijken nog altijd naar hem op. Hij halveerde in 2014 zijn eigen loon zodat hij alle medewerkers kon behouden, iets wat andere bedrijven zoals Microsoft niet doen. Door zijn loon te verlagen kon iedereen doorwerken. Dit zorgde ervoor dat het tij kon keren, want in 2017 kwam de Switch uit. Dit is nu één van de populairste spelconsoles.

Ondertussen hebben al meerdere CEO’s van de gamingindustrie hun eigen loon verlaagd, maar wel niet altijd voor dezelfde reden. Activision Blizzard CEO, Bobby Kotick, verlaagde in 2021 zijn loon en zou bonussen afwijzen. Dit deed hij omdat het bedrijf werd onderzocht in verband met seksuele intimidatie. Er kwam na een twee jaar durend onderzoek werd uit dat het personeel werd gediscrimineerd op basis van geslacht en ras. Daarnaast werden vrouwen ook minder betaald als hun mannelijke collega’s.

Ubisoft CEO, Yves Guillemo, had in 2022 zijn loon verlaagd met dertig procent. Dit was een persoonlijke beslissing die hij heeft genomen omdat het bedrijf de financiële doelen die het publiekelijk aan de markten had gecommuniceerd niet haalde.

Meer
Lees meer...