Onvrede over maximumtermijn abortus: “Misschien moet cd&v de c in hun naam maar wijzigen in conservatief”

Na het rapport in de Kamer is cd&v bereid om de maximumtermijn waarop abortus kan worden uitgevoerd op te trekken van 12 naar 14 weken. Voor de coalitiepartners is dit nog niet genoeg. Business AM sprak met Melissa Depraetere, fractievoorzitter van Vooruit, over het dwarsliggen van cd&v.


Beluister hier het volledige interview met Melissa Depraetere:


Wat voorafging: De Kamer heeft bij experten een rapport besteld over abortus. Volgens dat rapport kan abortus worden uitgevoerd tot 22 weken. Binnen de regering hoopt men nu de maximumtermijn op te trekken naar 18 weken, maar cd&v wil zover niet gaan: 14 weken is voor hen het maximum.

  • Depraetere vindt het streven naar 18 weken belangrijk: “Zelfs als de termijn wordt opgetrokken naar 14 weken, wordt een hele grote groep vrouwen niet geholpen. Wij vinden dat zij in alle comfort, op een veilige en medisch verantwoorde manier moeten kunnen worden geholpen.”
  • “Het is niet de bedoeling om wat dingen uit het rapport te pikken die je goed uitkomen en de rest dan maar niet te doen. We hebben het niet voor de show besteld. Het is de bedoeling om het volledige rapport uit te voeren. Gratis anticonceptie (waar cd&v op wil inzetten, red.) mag ook. Maar die 18 weken ook.”
  • “Misschien moet cd&v de c in hun naam maar wijzigen in conservatief. Er wordt heel conservatief gereageerd op deze discussie. Wat ik niet goed begrijp is dat cd&v met wat natte vingerwerk plots op 14 weken uitkomt. Die twee weken maakt voor heel weinig vrouwen het verschil”, aldus Depraetere.

(nd)

Meer
Lees meer...