Onze Euro-dranklijst: waar in Europa betaal je het meest/minst voor een fles wodka?

Onze Euro-dranklijst: waar in Europa betaal je het meest/minst voor een fles wodka?

ZOMERREEKS – Vertrek je binnenkort op vakantie? Dan loont het de moeite om de lokale prijzen voor een fles van je favoriete drankje eens te checken. Wij doken in de catalogus van tal van winkels in Europa om te zien waar je winst of verlies maakt. Na gin, rum en cava is het vandaag tijd voor wodka!

Wodka mag dan wel een populaire drank in Rusland en omstreken zijn, ook in België en de rest van Europa kan je het drankje gemakkelijk vinden. De kleurloze sterke drank is ideaal voor cocktails en zit dan ook in de ingrediëntenlijst van heel wat populaire creaties. Denk maar aan een Bloody Mary, een Cosmopolitan of een Screwdriver. Maar waar kan je wodka het goedkoopst op de kop tikken?

Er zijn uiteraard een pak wodka-merken, dus we pikten er enkele van de meest bekende uit. Absolut kwamen we echt overal tegen, wodka van Zweedse makelij. Ook het Russische Smirnoff kan je bijna in elk land vlot in de supermarkt vinden. Eristoff volgt op de derde plaats, wodka uit Georgië is dat. En tot slot vonden we in een kleiner aantal landen ook Poliakov, en dat is … Franse wodka. Een bont allegaartje dus, genoeg om te ontdekken welk land het voordeligst is om een voorraad in te slaan.

Uiteraard is deze lijst beperkt, want niet alle supermarkten zetten hun producten online. En zeker sterke dranken worden al eens uit de online catalogus weerhouden. Toch vonden we voor elk land een prijs. Natuurlijk moesten we ook rekening houden met speciale acties en promoties, zodat we telkens de vaste prijs in onze lijst konden opnemen.

Istock

Prijzen in België

Ons land zit in de subtop wat hoge prijzen voor wodka betreft. Enerzijds betalen we een vrij gemiddelde prijs, anderzijds zijn er toch een paar landen waar je voor onze prijs bijna twee flessen kunt kopen. Wij keken naar de grote supermarktketens Carrefour, Delhaize en Colruyt. Iedere keer is Colruyt met enkele cent verschil de goedkoopste. Voor Poliakov betaal je 13,82 euro, voor Absolut 19,39 euro, voor Smirnoff 13,32 euro, en voor een fles Eristoff betaal je 14,62 euro. Er zijn dus plaatsen waar je minder betaalt en wie de voorbije dagen deze reeks gevolgd heeft, kan al raden waar …

Goedkopere landen

Na gin, rum en cava duiken andermaal dezelfde landen op in onze lijst:

  • SPANJE: we keken naar de lokale Carrefour en konden daar drie van de vier onderzochte flessen vinden. Geen Poliakov, maar voor een fles Absolut betaal je slechts 11,70 euro, ofwel bijna acht euro minder dan bij ons. Smirnoff kost 9,30 euro, vijf euro voordeliger. En een fles Eristoff is voor 7,75 euro te koop, ook weer zeven euro voordeliger.
Getty
  • LUXEMBURG: ook Luxemburg blijkt keer na keer bij de goedkoopste landen te zitten, en dit keer is ons buurlandje zelfs de evenknie van de Spanjaarden. Absolut is er met 10,99 euro zelfs nog iets goedkoper, waardoor je zomaar even 9 euro per fles bespaart door over de grens te gaan shoppen. Poliakov kost 6,99 euro, ofwel bijna 7 euro minder. Smirnoff kost 9,39 euro, en Eristoff 9,95 euro, allebei dus ongeveer vijf euro goedkoper dan bij ons.
  • PORTUGAL: het buurland van Spanje blijkt ook opvallend voordelig voor wodka. Poliakov kost er 8,99 euro, en Absolut 15,99 euro. Voor Smirnoff betaal je 10,49 euro en voor Eristoff 9,99 euro. Op iedere fles ga je dus vier tot vijf euro besparen.
  • ITALIË: we vonden geen ruime keuze aan wodka in Italië, maar wel een fles Absolut voor 11,99 euro. Dus acht euro goedkoper dan in België.
Getty

Duurdere landen

Er zijn ook wel een paar landen waar je iets meer betaalt voor een fles wodka. Ierland steekt er weer met kop en schouders bovenuit. Een fles Absolut vonden we er voor 25 euro. Een fles Smirnoff voor 20 euro. Het Verenigd Koninkrijk is eveneens een tikkeltje duurder. Voor Absolut betaal je 22,82 euro, en voor Smirnoff 14,83 euro.

Al de rest zit in onze prijscategorie of duikt er voor een verwaarloosbaar bedrag onder. Ook Duitsland, doorgaans één van de goedkopere landen voor sterke drank, is nu niet spectaculair voordeliger. Voor een fles Absolut betaal je zelfs meer: 21,49 euro. Smirnoff is dan weer iets goedkoper: 12,49 euro. In onze andere buurlanden Frankrijk en Nederland hangt het van het merk af, maar niks opzienbarends. Als je dus over de grens wodka gaat kopen, rij dan maar richting Luxemburg.

Winnaars: LUXEMBURG & SPANJE

Het begint een constante te worden in deze zomerreeks: Spanje en Luxemburg zijn met voorsprong de goedkoopste landen voor sterke drank. Waarschijnlijk zal je in het oosten van Europa, waar wodka echt populair is, wel uitstekende zaken moeten kunnen doen. Maar misschien kan je daar beter voor lokale, onbekende merken kiezen.

Getty

MORGEN – DEEL 5: de goedkoopste en duurste landen voor WHISKY

Gesponsorde artikelen