Ook het wielrennen grijpt in: geen bloemenmeisjes meer in de Vlaamse koersen

Ook het wielrennen grijpt in: geen bloemenmeisjes meer in de Vlaamse koersen

Na de pitspoezen bij Formule 1, zal ook het vrouwelijk schoon in de koers verdwijnen. Je zal de bloemenmeisjes in de voorjaarswedstrijden van Flanders Classics moeten missen. Zij worden vervangen door één ‘Master of Ceremony’, Maya Lee. Daarnaast werken de VRT en de organisatie samen om te zorgen voor een heel andere beleving van de wedstrijd, zowel voor de bezoekers als de kijkers thuis.

Vanaf morgen beginnen de voorjaarswedstrijden van Flanders Classics. Dit jaar zullen er wel enkele afwezigen zijn: de bloemenmeisjes maken plaats voor een ‘Master of Ceremony’. “Na de vernieuwing van de ploegvoorstelling bij de Ronde en de Omloop vorig jaar, wordt er in 2018 ingezet op een grotere publieksbeleving bij de huldigingsceremonie aan de aankomst. Ook de tv-kijkers krijgen een aantal veranderingen voorgeschoteld: een nieuwe begingeneriek, aangepaste grafieken en data van de renners tijdens de wedstrijd”, klinkt het.

Podiumceremonie

“In samenwerking met de VRT wordt het ceremoniële gedeelte na de wedstrijd opgefrist. Vanaf 24 februari zit de huldiging voor alle Flanders Classics-voorjaarswedstrijden in een moderner, strakker jasje waarbij de laureaten bij de mannen én de vrouwen nog meer in de spotlights worden geplaatst”, zegt de organisatie.

De vrouwen en de mannen zullen vlak na elkaar worden gehuldigd. De bloemenhulde zal hierbij verdwijnen. Maya Lee, ‘Master of Ceremony’, zal de ceremonie in goede banen leiden.

Master of Ceremony

“Er worden geen kussen meer gegeven en ook de bloemen verdwijnen. Verder verandert er eigenlijk niet zoveel. Alles zal wat strakker en frisser zijn. Er is nog altijd champagne en uiteraard blijft de trofee er ook”, legt de kersverse ‘Master of Ceremony’, Maya Lee, uit bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Het past in de tijdsgeest dat de missen verdwijnen. Of de #metoo-campagne er iets mee te maken heeft, kan ik niet zeggen. We waren al veel langer aan het kijken om het podium te veranderen.”

Maya is zelf jarenlang bloemenmeisje geweest. “Ik heb het altijd heel graag gedaan in het verleden en zag mezelf nooit als lustobject. Het is een nieuw tijdperk en ik kijk uit naar mijn nieuwe rol”, voegt ze toe.

Samenwerking met VRT

“Een volgende wijziging die wordt doorgevoerd, is de nieuwe inplanting van het Ronde van Vlaanderen-podium aan de publiekszone in Oudenaarde. Het podium en bijhorende slothuldiging na de wedstrijd verhuizen van de Minderbroederstraat naar de StuBru-festivalweide”, meldt Flanders Classics.

De presentatoren worden Stijn Vlaeminck en Linde Merckpoel. Zij zullen de startpresentatie van de Ronde in Antwerpen verzorgen. Later die dag geven ze het startschot voor het feest op de publiekszone in Oudenaarde. De huldiging van de winnaars wordt gepresenteerd door Stijn.

Kijkers

Ook de thuisblijvers zullen de koers op een heel andere manier beleven. Er is een nieuwe begingeneriek met daarin de Flanders Classics-hymne. Dat eigen gecomponeerd lied zal ook voor elke podiumpresentatie en –ceremonie te horen zijn.

De uitzending krijgt een face-lift. “Kijkers zullen tijdens de live-uitzending geïnformeerd worden over wattages, hartslagen van de renners en tijdsverschillen. Dit is het gevolg van een samenwerking met Velon”, vertelt de organisatie. “Deze technische innovaties moeten de wielersport naar een hoger niveau tillen: het wielrennen van de toekomst. Wielerfans zullen de koers thuis zo nog intenser kunnen beleven.”

Gesponsorde artikelen