Op dit Zweedse muziekfestival zijn volgend jaar geen mannen meer welkom

Op dit Zweedse muziekfestival zijn volgend jaar geen mannen meer welkom

In het Zweedse Götenborg vindt eind volgende zomer een muziekfestival plaats waarop enkel vrouwen welkom zijn. De organisatoren willen op die manier antwoorden op de vele klachten over seksueel grensoverschrijdend gedrag en verkrachtingen op andere festivals. 

Het grootste festival van Zweden, Bråvalla, zal in 2018 niet doorgaan. Deze beslissing werd genomen nadat de lokale politie tijdens de laatste editie in juli dit jaar melding kreeg van vier verkrachtingen en 26 aanrandingen. Het jongste slachtoffer was een meisje van amper 12 jaar oud. De Britse folkrockband Mumford and Sons had al aangegeven in een Facebookbericht dat ze niet meer op het festival wilden spelen tot de politie kon bewijzen dat ze maatregelen namen om het seksueel geweld tegen te gaan.

Politie verzweeg de feiten

In 2016 kwam de Zweedse politie in opspraak nadat de krant Dagens Nyheter bekend maakte dat de politie verzwegen had dat een aantal jonge vrouwen waren aangerand tijdens een muziekfestival in Stockholm in 2014 en 2015. Volgens de krant waren de verdachten een 50-tal jonge Afghaanse vluchtelingen. Deze jongeren waren zonder hun ouders naar Zweden gekomen. De Zweedse politie gaf haar fouten later toe.

Statement festival

Op 31 augustus en 1 september 2018 wordt in Göteborg nu het Statement festival georganiseerd. Organisator Emma Knyckare zegt op de website van het festival “een ruimte voor vrouwen en transseksuelen te willen creëren die in alle veiligheid een festival willen bijwonen.”

Op de Zweedse openbare radio voegt ze daaraan toe: “Wat we doen is een vrije zone creëren waar we kunnen dansen, feesten en bier drinken. Zonder voortdurend over onze schouder te moeten kijken.” Knyckare vermeldde ook het belang van de #MeToo-campagne. Die hashtag – een gevolg van de openbaring van de seksschandalen die Hollywood teisteren – is de voorbije weken miljoenen keren gedeeld op Twitter.

Gesponsorde artikelen