Open Vld vraagt hertelling van stemmen voor Vlaams Parlement in Brussel

Open Vld dringt bijna twee weken na de verkiezingen aan op hertelling van de stemmen in Brussel. Dat komt door de zeer kleine verschillen in de resultaten, met name tussen Vlaams Belang en Open Vld. Nochtans zou de kans op fouten volgens experten minuscuul zijn.

We keren even terug naar de dag van de verkiezingen. In de kieskring Brussel waren nog twee zetels te verdelen in het Vlaams Parlement. Drie partijen eindigden met een bijna identiek aantal stemmen: Vooruit behaalde 8.458 stemmen, Vlaams Belang 8.431 en Open Vld 8.418. Hierdoor kregen Vooruit en Vlaams Belang elk een zetel, terwijl Open Vld net buiten de boot viel.

Verzoek om hertelling

De Vlaamse liberalen hopen door een hertelling toch een zetel te bemachtigen. “Gezien het uiterst kleine verschil in het resultaat is het niet meer dan logisch, in het belang van onze democratie, dat er een hertelling plaatsvindt”, verklaart Sam De Paepe, woordvoerder van Open Vld, in De Standaard.

Open Vld wijst op moeilijkheden tijdens het stemproces in Brussel, waaronder problemen met stemcomputers die ervoor zorgden dat diverse kiesbureaus langer openbleven, tot soms wel 18 uur. Ook worden de stemmen van minderjarigen, die per uitzondering konden stemmen voor de federale en Vlaamse verkiezingen, genoemd als een potentiële factor.

Volgens professor Herman Matthijs is de kans op fouten echter zeer klein. “In Brussel is er elektronisch gestemd, dus de kans dat er fouten gemaakt zijn bij de telling is klein, bijna onbestaande, tenzij er natuurlijk een programmatiefout in het systeem zat”, zei Matthijs in De Ochtend.

Besluitvorming door Vlaams Parlementsleden

Het is nu aan de nieuw verkozen Vlaams parlementsleden om te beslissen of er een hertelling nodig is. Zij zullen hierover moeten stemmen. Eerder, in 2014, vroeg SP.A om een hertelling van de stemmen in het kanton Sint-Genesius-Rode, wat destijds geen veranderingen in de zetelverdeling opleverde.

In het uiterste geval kan besloten worden tot een herverkiezing, al wijst Matthijs op een praktisch probleem: “In Brussel moet je eerst kiezen of je voor de Nederlandstalige of Franstalige lijst wil stemmen. Meer dan een miljoen mensen hebben voor een Franstalige lijst gestemd. Die kan men er op voorhand niet uithalen, want men weet niet wie dat is.”

Meer
Lees meer...