Opgelet rokers en vapers! Aan een (e-)sigaret trekken op de Filipijnen kan je vier maanden cel opleveren voortaan

Opgelet rokers en vapers! Aan een (e-)sigaret trekken op de Filipijnen kan je vier maanden cel opleveren voortaan

De Filipijnse weirdo-president Duterte heeft een nieuwe decreet ondertekend dat roken in zijn land bijna helemaal verbiedt. Het komt erop neer dat je alleen nog thuis of in kleine “designated areas” mag roken. En vapen. Want ook dat valt onder de wet. Wie in overtreding gaat riskeert vier maanden cel en/of een boete van 100 dollar. En dat in een land waar één op drie volwassenen kettingrokers zijn.

Duterte, die beloofde toen hij werd verkozen alle drugsgebruikers en dealers desnoods eigenhandig om te brengen, is geen man van de zachte aanpak. En de implicaties van zijn nieuwe wet zijn echt wel niet min.

Weet bijvoorbeeld dat één op 13 sigaretten die Philip Morris International, dat onder meer Marlboro maakt, wereldwijd verkoopt in de Filipijnen wordt opgerookt.

Er zijn 17 miljoen kettingrokers in de Filipijnen, of één op drie van de volwassenen.

Duterte zelf was één van hen, maar moest stoppen toen hij de ziekte van Buerger kreeg door dat roken, een chronische ontsteking van de bloedvaten die leidt tot vaatschade en het ontstaan van trombose.

Ook vapers

Het verbod beslaat alle openbare plaatsen maar ook restaurants en andere bedrijven naast het openbaar vervoer zoals taxi’s. Adverteren voor tabak mag ook niet meer, net zo min als het sponsoren van evenementen. Wie dat overtreedt vliegt zelfs drie jaar de cel in en zal z’n bedrijfsvergunning verliezen.

Roken mag nog wel in speciaal daarvoor bedoelde, omheinde zones. Die mogen niet groter zijn dan 10 vierkante meter. De politie krijgt extra gels om anti-rook-tasforces op te richten om de zaak te controleren.

En hoewel er geen bewijs is dat vapen of het roken van elektronische sigaretten schadelijk is voor de gezondheid, gelden daarvoor dezelfde regels.

Gesponsorde artikelen