Opnieuw beelden van dierenmishandeling in Belgische vleesindustrie, dit keer in pluimveesector

Opnieuw beelden van dierenmishandeling in Belgische vleesindustrie, dit keer in pluimveesector

De dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft opnieuw beelden gepubliceerd van dierenmishandeling in de Belgische vleesindustrie. Dit keer gaat het om de pluimveesector, meer bepaald een bedrijf dat gespecialiseerd is in het vangen en laden van kippen voor transport naar de slachthuizen. De kippen worden hardhandig behandeld.

Een activist van de dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft tussen januari 2018 en mei 2018 zo’n twintig keer undercover gewerkt bij het grootste pluimvee-vervoersbedrijf van het land. De medewerker was werkzaam bij de vangploeg en moest bij kippenbedrijven vleeskuikens vangen en die in containers stoppen waarna die naar slachthuizen getransporteerd zouden worden. De activist filmde, in typische Animal Rights-stijl, met een verborgen camera hoe de dieren behandeld werden.

“Vleugels en poten gebroken”

De beelden werden gemaakt op meerdere kippenboerderijen, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. “Overal werd hetzelfde dierenleed vastgelegd”, zeggen ze bij Animal Rights aan de VRT. “Vleeskuikens komen onder de containers terecht, worden geschopt, worden ruw bij elkaar gegraaid en hardhandig in containers gesmeten. Daarbij worden regelmatig vleugels en poten gebroken.”

Het vlees van de kippen komt uiteindelijk bij supermarkten terecht zoals Aldi, Delhaize, Lidl en Carrefour. Animal Rights pleit “voor een diervriendelijk aanbod en hun plantaardig assortiment verder uit te breiden”.

Weyts wacht af

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) zegt aan de VRT dat hij wil onderzoeken of het bedrijf zich aan de afspraken houdt. Na aanleiding van eerdere wantoestanden in de industrie stelde Weyts met de sector een actieplan op.

Het filmpje (niet voor gevoelige kijkers):

https://vimeo.com/275689585

Gesponsorde artikelen