Oscars eindigen met gigantische fuck-up

Oscars eindigen met gigantische fuck-up

In Los Angeles werden vannacht de Oscars uitgereikt. Met belangrijke prijzen voor Mahershala Ali en Viola Davis zijn ze in ieder geval niet meer #SoWhite te noemen. Moonlight won Beste Film. Daar ging een serieuze fuck-up aan vooraf: Warren Beatty kondigde eerst aan dat La La Land had gewonnen. Warren Beatty kreeg een envelop met het verkeerde kaartje. Terwijl de producers van La La Land al hun speech stonden te houden, werd geroepen dat het toch Moonlicht was.

De producers van La La Land stonden al hun dankwoord te houden toen ze ineens werden onderbroken. “Het is toch Moonlight. Ik maak geen grap”: Beatty legde uit dat hij het verkeerde kaartje in de envelop aantrof. “Emma Stone – La La Land” stond er op het kaartje; klaarblijkelijk was de envelop voor Beste Actrice meegegeven aan Beatty, die juist Beste Film had moeten uitreiken.

“Daarom stond ik er zo lang naar te staren”, legde de acteur uit, die inderdaad seconden lang had gewacht om de winnaar voor te lezen.

“Verkloot”

“Wat heb je gedaan”, vroeg gastheer Jimmy Kimmel totaal verbijsterd aan de acteur. “Ik denk dat Steve Harvey het heeft gedaan.” (Harvey verwisselde ooit de winnaars van de Miss World-verkiezing.)

“Ik draag dit met veel plezier over aan onze vrienden van Moonlight“, zei producer Fred Berger toen hij zijn Oscar moest afstaan. “Dit kan zelfs in mijn dromen niet waar zijn”, zei Moonlight-regisseur Barry Jenkins enthousiast. “Maar mijn dromen kunnen me wat. Mijn God!”

“Het is maar een prijzengala. We hebben in ieder geval wat extra toespraken gezien. En het waren mooie films, relativeerde Kimmel nog. “Ik wist wel dat ik het zou verkloten”, verzuchtte hij nog.

De Oscar voor beste regisseur is wel naar Damien Chazelle van La La Land gegaan. Die film sleepte uiteindelijk zes Oscars binnen. Manchester by the Sea-acteur Casey Affleck won de prijs voor beste acteur. Emma Stone won beste actrice voor La La Land, zoals iedereen eigenlijk al had verwacht.

De prijs voor beste mannelijke bijrol ging naar Mahershala Ali voor zijn rol in Moonlight. Viola Davis (Fences) won de prijs voor beste vrouwelijke bijrol. De Iraanse film The Salesman won de prijs voor beste buitenlandse film. De regisseur was echter niet in de Verenigde Staten om de prijs op te halen.

Late night-presentator Jimmy Kimmel was de gastheer van de avond. “Er kijken 225 landen die een hekel aan ons hebben”, zei Kimmel. “Ik wil Trump eigenlijk bedanken. Vorig jaar leken de Oscars racistisch, maar nu …”

Blauw lintje

Verschillende acteurs en actrices droegen een blauw lintje van de ACLU, de American Civil Liberties Union, een organisatie die zich inzet voor de burgerlijke vrijheden. De ACLU ligt geregeld in de clinch met de Amerikaanse regering sinds het aantreden van president Donald Trump.

Zo voerde de organisatie succesvol een rechtszaak tegen het inreisverbod voor mensen uit zeven moslimlanden, dat begin februari door Trump was ingesteld.

White Helmets

The White Helmets won Beste Korte Documentaire De film over de hulpverleners in Syrië werd vooraf al gezien als een grote kanshebber.

De leider van de White Helmets kon niet aanwezig zijn, maar heeft een korte boodschap meegegeven aan de filmmakers. “Ik ben zo dankbaar dat deze film ons werk voor het voetlicht heeft gebracht. Een vers uit de Koran inspireert ons: ‘wie één leven redt, redt de mensheid’. Wij hebben 82.000 burgerlevens gered. Ik nodig iedereen uit te helpen het bloedvergieten te stoppen, in Syrië en wereldwijd.”

Onder andere Fantastic Beasts and Where to Find Them (beste kostuumdesign), The Jungle Book (beste visuele effecten), Arrival (beste audiobewerking), Hacksaw Ridge (beste audiomix) en Suicide Squad (beste make-up) hebben eveneens een prijs binnengesleept.

Gesponsorde artikelen