Outsider Javier Milei wint presidentsverkiezingen in Argentinië: “Vandaag begint de wederopbouw”

De libertarische anarcho-econoom Javier Milei is de nieuwe president van Argentinië. Uren vooraleer de eerste uitslagen openbaar werden gemaakt, gaf zijn tegenstander, de peronist Sergio Massa, zijn nederlaag al toe.

Waarom is dit belangrijk?

Argentinië gaat een nieuw tijdperk tegemoet. De nieuwe president Javier Milei - die in het buitenland vaak wordt vergeleken met Donald Trump - heeft beloofd zijn land te bevrijden van het peronisme, dat meer dan 4 op elke 10 Argentijnen in de armoede heeft gestort.

In het nieuws. Was Milei voor de eerste stemronde de gedoodverfde kandidaat, dan werd hij een maand geleden verrassend, maar ruim verslagen door Sergio Massa, de minister van Economie in de regering van de peronist Alberto Fernandez. Zondag kon Milei rekenen op de stem van onbesliste kiezers en haalde hij het met bijna 12% verschil.

 • “Vandaag begint de wederopbouw van Argentinië”, begon Milei zijn overwinningstoespraak, waarbij hij zich richtte tot “alle goede Argentijnen”.
 • “Vandaag begint het einde van de Argentijnse decadentie en wordt een einde gemaakt aan het vette staatsapparaat, dat enkelen goed dient, maar de massa in armoede heeft gestort.”
 • “Er komt een zeer kleine regering, die privé-bezit eerbiedigt en vrijhandel garandeert.”
 • Hij beloofde diplomatische betrekkingen aan te knopen met alle vrije landen. Hij zei ook – niet onbelangrijk – “dat Argentinië voortaan zijn afspraken zou nakomen”.

“De Zuid-Amerikaanse Trump”, maar dan zonder protectionisme

Zoom in. Milei is een fervent aanhanger van de laissez faire-economie. Die wijst de staat en zijn omvang aan als het centrale probleem voor de samenleving. De Spaanse krant El País noemde hem “de Zuid-Amerikaanse Trump”, maar dan zonder protectionisme. 

 • Hij wil de economie “dollariseren”. Een term die verwijst naar het wijdverspreide gebruik van de Amerikaanse dollar als het belangrijkste ruilmiddel in een land.
  • Een maatregel die de voorbije jaren in Venezuela werd doorgevoerd en voor enige stabiliteit en zekerheid heeft gezorgd onder de lokale bevolking.
  • Onder de huidige president Fernandez explodeerde de inflatie tot boven de 140%.
 • Milei staat ook bekend als een voorstander van Bitcoin en andere cryptocurrency’s. Hij heeft openlijk zijn steun uitgesproken voor het gebruik en de adoptie van bitcoin. Ook heeft hij cryptocurrency’s geprezen als alternatieve vormen van geld die niet onderhevig zijn aan centrale controle of inflatie.

“Zoals Ierland”

Zoom out. Argentinië gaat al decennialang gebukt onder economisch mismanagement, dat kan worden samengevat in een woord: ‘peronisme’.

 • Dat vertaalt zich in een vet, maar onaantastbaar staatsapparaat, gecombineerd met de zelfverrijking van corrupte politici, een brutaal protectionisme dat regeringsgezinde ondernemers bevoordeelt, krachtige, door de staat gecontroleerde vakbonden, die het land naar willekeur platleggen en een ultragepolitiseerde rechterlijke macht.
 • Dat alles in een land dat altijd boven zijn stand heeft geleefd en de voorbije 100 jaar tot acht keer toe in ‘default’ ging. 
 • Milei beloofde “om – ondanks de enorme problemen van het land – de Argentijnen een toekomst te bieden”, maar benadrukte dat die toekomst liberaal zou zijn.
 • Hij vergeleek zijn land met Ierland en beloofde dat ook Argentinië binnen 35 jaar terug zou staan waar het ooit stond: aan de top van de wereld.
Meer
Lees meer...