‘Over water’ seizoen twee interview: heeft de realiteit de fictie ingehaald in Antwerpen?

Over water is terug met een nieuw seizoen. We krijgen tien nieuwe afleveringen op ons bord met Antwerpen en de haven als setting. John (Tom Dewispelaere) wordt na enkele maanden vrijgelaten uit de gevangenis en komt buiten in een nieuwe wereld. In de gevangenis kickte John af van de drank, maar zijn nieuwe verslaving is minstens even sterk: macht. Wij spraken met Tom Dewispelaere (John Beckers), Tom Van Dyck (Carl Dockx), Ruth Becquart (Benedicte De Pelsmaecker) en producer Tom Lenaerts. Over water is elke zondag om 10 voor 9 te bekijken op één en via VRT NU.

Waar mogen we ons aan verwachten in het tweede seizoen van Over water?

vrt

Tom Lenaerts (producer): “Er komen heel veel lijnen samen, die in seizoen één uitgezet zijn. Enerzijds heb je een orgasme van het voorspel en anderzijds komt er een nieuwe arena bij, namelijk die van de politiek. Er komen dan ook een aantal nieuwe acteurs bij: Stijn van Opstal, Tiny Bertels, Chris Nietvelt en Bruno Vanden Broecke. Het gaat nog steeds over verslaving, deze keer niet enkel over de verslaving aan drank, maar vooral over de verslaving aan macht met dat politieke element dat erbij komt. Alle zaadjes die geplant zijn, worden nu geoogst.”

Tom Van Dyck (Carl Dockx): “Het wordt spannender, emotioneler en meer gelaagd dan seizoen één. Alles is heftiger, sneller en complexer. We hebben met de hoofdcast de tien afleveringen bekeken in een marathon op één dag. Dat was een hele ervaring. We zijn tevreden.”

Tom Dewispelaere (John Beckers): “Het verhaal gaat verder en John komt vrij. Het gezin valt op één of andere manier uit elkaar en John krijgt meer macht. Dit seizoen is op een bepaalde manier sneller dan het eerste seizoen. Er zit meer energie in en de stadspolitiek wordt er veel meer bij betrokken.”

Ruth Becquart (Benedicte De Pelsmaecker): “Het wordt zeer spannend. De elementen, waarmee seizoen één eindigde, komen in een stroomversnelling terecht. Die duistere wereld van John wordt alleen maar groter. Hij is het monster dat mijn personage gecreëerd heeft.”

John uit de gevangenis

Waar staat je personage aan het begin van seizoen twee?

vrt

Tom Van Dyck (Carl Dockx): “Carl Dockx staat er niet bepaald goed voor en ik heb de indruk dat hij er nooit nog goed voor zal komen te staan. Hij sleurt steeds meer geheimen met zich mee. Hij is letterlijk en figuurlijk moeilijker te been. Carl Dockx is een prachtig personage. Ik heb hem heel graag gespeeld, hij is een getormenteerd iemand met toch wat krassen op zijn ziel. Het heeft een tristesse, een grote emotionaliteit. Hij is een mens, die in zijn leven een fout begaan heeft, maar toch vanuit het positieve probeert verder te gaan en een groot hart probeert te tonen.”

Ruth Becquart (Benedicte De Pelsmaecker): “Seizoen één eindigde met John in de gevangenis. Marjan wil haar mannetje niet kwijt en probeert er alles aan te doen om hem zo snel mogelijk vrij te krijgen. Dan kan het koppel opnieuw in hun duister imperium duiken. Het monster dat ze gecreëerd heeft, wordt even sterk als zij zelf. Dat wordt nog een spannende verhouding tussen die twee.”

Neem je je personage mee naar huis? De reeks is heel intens.

vrt

Ruth Becquart (Benedicte De Pelsmaecker) “Dat neem ik niet mee naar huis, nee. Ze is echt een heel slechte en evil vrouw. Ik probeer altijd een beetje verliefd te worden op mijn personage en de menselijkheid erin te vinden. Ze is ook maar een vrouw van vlees en bloed. In het tweede seizoen krijg je een inkijk in haar privéleven. Je begint te verstaan waarom ze geworden is hoe ze geworden is.”

Fictie versus realiteit

Er is de jongste tijd heel wat te doen rond drugsgeweld en granaat-aanvallen in Antwerpen. Is de reeks daarop geïnspireerd of is het louter toeval dat we daar nu zoveel over horen?

vrt

Tom Lenaerts: “Op een gegeven moment dachten we dat onze scenario’s gepikt waren, dat meen ik echt. De scène waarin iemand in zijn been geschoten wordt, is letterlijk gebeurd. Er vinden echt van die afrekeningen plaats in Antwerpen. Op een gegeven moment waren we daarmee aan het lachen. Terwijl we aan het draaien waren, gebeurden er dat soort dingen in de realiteit. Natuurlijk is dat allemaal toevallig. Als je een reeks maakt, haal je natuurlijk dingen aan die mislopen. Als alles goed zou gaan, zou je niet veel conflict of drama hebben.”

Tom Van Dyck (Carl Dockx): “Ik mag hopen van niet, maar ik vrees van wel. De war on drugs woedt de jongste tijd maar door in Antwerpen. In dat opzicht is de reeks zeer pittig, ook omdat je dat politieke element hebt in seizoen twee. Ik vrees dat de fictie en de realiteit zeer dicht bij elkaar liggen.”

Denk je dat er in de echte wereld ook zoveel corruptie is? Hoge pieten in de samenleving die zich met ongure praktijken bezighouden?

vrt

Tom Lenaerts: “Is dat een retorische vraag? Overal waar er macht is, is er machtsmisbruik. Dat kan je niet uitschakelen. Ik denk niet dat dat wil zeggen dat je argwanend in het leven moet staan tegenover alles waar macht mee gemoeid is. Macht is nodig om dingen te veranderen, maar je weet dat er een soort van collateral damage is.”

“Antwerpen is natuurlijk een goed voorbeeld: als je de grootste haven van Europa wil hebben en service wil bieden, waardoor je de grootste haven van Europa kan zijn, dan kan je onmogelijk elk schip controleren, want dan ligt alles stil. Er moet dus een evenwicht gezocht worden. Als je veel doet, kan je veel misdoen.”

vrt

Tom Dewispelaere (John Beckers): “Dat durf ik niet zeggen, maar ik zou er ook niet van schrikken. Vanmorgen (eind december 2019, red.) hoorde ik op de radio dat er weer geschoten was in de buurt van het huis van de burgemeester. De reeks ligt dichtbij de realiteit. Zo ver van ons bed is dat allemaal niet.”  

Ruth Becquart (Benedicte De Pelsmaecker): “Volgens mij haalt de realiteit de fictie altijd in. Al dat gedoe met drugs, je kan het gewoon niet verzinnen. Volgens mij is de realiteit nog veel erger dan wat je in Over water ziet. Alles wordt natuurlijk samen gepropt, het blijft natuurlijk fictie.”

Is Over Water een correcte afspiegeling van Antwerpen?

Tom Dewispelaere (John Beckers): “Ik mag hopen van niet. Het is allemaal wat aangedikt om het spannender te maken, het blijft natuurlijk televisie. Maar het is waanzinnig dat er zoveel geschoten wordt en met granaten gegooid wordt in Antwerpen. Al die containers vol drugs, waanzin! De stad is wel echt een draaischijf.”

vrt

Revelatie Tom Dewispelaere

Hoe verliepen de opnames met die indrukwekkende cast?

vrt

Ruth Becquart (Benedicte De Pelsmaecker): “Tom Dewispelaere is één van de beste spelers die we hebben. Het was een groot plezier om met hem te spelen. Het is altijd leuk om samen te spelen met gelijkgezinden die altijd willen zoeken en het onderste uit de kan willen halen. We hadden opnieuw geweldige regisseurs. Allemaal mensen met een heel leuke werkethiek. De reeks is echt met kwaliteit gemaakt.”

Impact van bingewatchen

Is de reeks gemaakt om te bingewatchen?

vrt

Tom Lenaerts: “Het tweede seizoen wel, denk ik. Bij het eerste seizoen hebben we voor een trage vertelling gekozen, wat ervoor zorgde dat sommige mensen de reeks niet goed vonden en anderen het net heel goed vonden. Je had zware voorstanders en zware tegenstanders. Dat vind ik minder erg dan wanneer iedereen de reeks redelijk zou vinden.”

“Bij het tweede seizoen is het tempo van de vertelling veranderd. Dat komt onder andere doordat heel veel elementen samenkomen en doordat je in een soort trechter terecht komt, waarin alle verhaallijnen elkaar ontmoeten.”

Tom Van Dyck (Carl Dockx): “De serie heeft ook een overkoepelend verhaal, het gaat door. Daarom is het fijn om de afleveringen achter elkaar te bekijken. Dat heeft zeker een meerwaarde.”

Zal Over Water seizoen twee meteen integraal op VRT NU verschijnen?

vrt

Tom Lenaerts: “Neen, dat mag niet meer. Als je een reeks maakt met steun van de overheid mag dat niet meer. De productie moet eerst lineair aangeboden worden. Bij andere series gebeurt dat wel, omdat die op een andere manier gefinancierd zijn.”

Bij seizoen één kregen jullie steun van de stad Antwerpen. Dat is dit keer dus ook het geval?

Tom Lenaerts: “Bij seizoen twee ook. De stad komt ons financieel en facilitair tegemoet. Het is heel goed en fijn om die ondersteuning te genieten.”

Loodzwaar productieproces

Hebben de opnames lang geduurd?

vrt

Tom Lenaerts: “We zaten aan hetzelfde aantal draaidagen als vorig jaar, zo’n 100 à 110. Dat is een lange periode, je bent er wel zeven maanden mee bezig. Voor de montage moet je bijna even lang rekenen. Tussen je eerste scenario en de uitzenddatum moet je toch drie jaar rekenen.”

Tom Dewispelaere (John Beckers): “De opnames hebben een kleine zes maanden geduurd. Dat was hard werk, heel lange dagen.”

Eigenlijk is seizoen twee nog niet zo lang klaar?

Tom Lenaerts: “De eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat ik de laatste mix pas in de week van 9 op 15 december gezien heb. Dat is zo’n traag proces.”

vrt

Wat doe je het liefst, theater of televisie?

Tom Van Dyck (Carl Dockx): “Dat is een moeilijke vraag. Ik doe ontzettend graag filmwerk. Ik voel me meestal als een vis in het water op een filmset, omdat ik dat vanbinnen en vanbuiten ken. Maar dat neemt niet weg dat ik graag nog eens voor een levend publiek zou willen spelen.”

Tom Dewispelaere (John Beckers): “Voor mij is de combinatie het leukste. Als ik te lang op een filmset sta, mis ik toneel en omgekeerd.”

Besparingen op cultuur

Tom, je was heel zichtbaar aanwezig bij de protesten tegen de besparingen op cultuur van de Vlaamse regering. Wat vind je van wat er nu (eind december 2019, red.) op tafel ligt?

Tom Van Dyck (Carl Dockx): “Over de hele lijn ging men 6 procent besparen. In elk departement moet er bespaard worden, ook cultuur. Tot daartoe, dat zijn keuzes die gemaakt worden. Maar wat er het meeste heeft ingehakt is de besparing van 60 procent op de projectenpot. Als overkoepelende cultuursector hebben we aangegeven dat dat een heel grote hak is in het ecosysteem van het culturele veld. Die maatregel wijst op een gebrek aan kennis.” 

“We proberen nu vanuit verschillende hoeken van de cultuursector duidelijk te maken waarom die besparing geen goed idee is. Ik moet zeggen dat er deze dagen signalen komen dat er geluisterd wordt. Het is ook onze taak om de polemiek niet verder op te drijven, maar elkaars uitgestrekte hand te reiken en te luisteren naar elkaar.”

Toekomstplannen

Wat zijn je toekomstplannen?

vrt

Tom Lenaerts: “We zijn met heel wat dingen bezig, onder andere met een grote documentairereeks over het Vaticaan. Ook komt er een docureeks aan op Canvas, De Onfatsoenlijke. Dat gaat over mensen in Europa, die extreemlinks of extreemrechts stemmen. Er komt ook een nieuw seizoen van Therapie aan met een nieuwe insteek. Ook zijn we aan een nieuwe fictiereeks aan het puzzelen. Eigenlijk zijn we heel druk bezig. Op mijn 27ste had ik nooit gedacht dat ik op mijn 51ste harder zou werken dan toen. De goesting blijkt vaak groter dan het gezond verstand om het wat rustiger aan te doen, maar ik ben heel dankbaar dat ik dat allemaal mag doen.”

Tom Van Dyck (Carl Dockx): “Daar mag ik nog niet veel over vertellen. Er zijn heel wat plannen op vlak van televisie en theater. Beide publieken zullen bediend worden.”

Tom Dewispelaere (John Beckers): “Momenteel draai ik in Nederland een film met Alex van Warmerdam. Dat is heel fijn. De draaidagen zullen tot half februari duren. Daarna ga ik weer een toneelvoorstelling maken.”

Ruth Becquart (Benedicte De Pelsmaecker): “Ik had gisteren mijn laatste draaidag van Red Light District. Ook heb ik afgelopen zomer het tweede seizoen van Undercover gedraaid. Verder draai ik binnenkort met Tom Lenaerts een nieuwe reeks van productiehuis Panenka, Twee Zomers. Ook staan er een aantal theaterprojecten op de agenda.”

Meer
Lees meer...