Hoe ver zitten we van een lockdown? Deze verstrengingen zijn nog mogelijk

Het nieuwe Overlegcomité dat vrijdagmiddag plaatsvindt, kreeg donderdag een lange aanloop. De medische wereld en gezondheidsxperts blijven de alarmbel luiden en vragen om een nieuwe lockdown. Maar wat zou dat betekenen? Welke verstrengingen zijn nog mogelijk? Een overzicht.

Van de ziekenhuisopnames over het aantal vrije bedden tot de personeelsbezetting in de ziekenhuizen: alle indicatoren doen het ergste vrezen. In een gezamenlijke mededeling wezen de Belgische ziekenhuizen donderdagmiddag opnieuw op de hoogst penibele situatie. Een lockdown is ‘niet langer een mogelijke optie, het is de énige optie’, klinkt het. ‘Het is de enige manier om de ineenstorting van ons gezondheidssysteem te beperken’, waarschuwen de hospitalen.

Ze staan absoluut niet alleen met hun oproep. Eerder op de dag pleitte viroloog Marc Van Ranst op Twitter voor een lockdown, als zijnde ‘de noodrem’ die ons land nodig heeft. Ook Margot Cloet is dezelfde mening toegedaan. ‘We moeten zo snel mogelijk opnieuw een algemene lockdown invoeren’, vindt de topvrouw van Zorgnet-Icuro. ‘Als we nog langer wachten zal het probleem zo groot zijn, dat de ziekenhuizen mensen zullen laten sterven of gewoon hun deuren zullen moeten sluiten.

Tijdens het vragenuurtje in de Kamer liet premier Alexander De Croo (Open Vld) echter niet in zijn kaarten kijken. Hij sloot een lockdown niet uit en benadrukte voornamelijk dat hij zich voor eventuele nieuwe beslissingen zal baseren op de feiten. ‘Dat overleg zal gebeuren op basis van wetenschappelijke adviezen, feiten en cijfers. Daar kan absoluut geen discussie over zijn’, klonk het. Voortgaand op die cijfers en adviezen, zijn extra verstrengingen gewoon onvermijdelijk. Wat kunnen die inhouden?

  • Verplaatsingen: in Frankrijk zijn niet-essentiële verplaatsingen straks verboden, al legt de regering er nog enige tolerantie aan de dag voor de herfstvakantie. Iedereen die er zich verder dan 1 kilometer waagt, moet een document op zak hebben dat aangeeft dat hij of zij zich verplaatst voor medische of professionele redenen, om te winkelen, om iemand te helpen of om een frisse neus te halen.

    Het vaststellen van essentiële en niet-essentiële verplaatsingen zou op tafel liggen. Medische experts en politici maakten in het verleden wel al verschillende keren duidelijk dat ze niet willen terugkeren naar een situatie waarbij een heksenjacht gehouden wordt op mensen met pakweg een tweede verblijf aan zee. Het is onduidelijk hoe dat met elkaar te rijmen valt.
  • Niet-essentiële winkels: om funshoppen tegen te gaan, zouden alle niet-essentiële winkels gesloten kunnen worden. Toch lijkt dat niet heel waarschijnlijk, aangezien zowat iedereen erover eens is dat winkels geen coronabroeihaarden zijn. Bovendien willen de federale en Vlaamse regering de economische belangen gaaf houden. Wel lijkt het perfect haalbaar om alleen shoppen opnieuw te verplichten.
  • Kappers: een onmiddellijke sluiting van contactberoepen, zoals kappers, wordt overwogen.
  • Telewerken: een verplichte sluiting van bedrijven lijkt helemaal niet aan de orde. Hoewel telewerk de norm is en de Vlaamse regering erop hamerde om het nog vaker te doen, lijkt het een quick win om telewerken opnieuw te verplichten voor beroepen waarbij dat mogelijk is.
  • Sociale contacten: momenteel mogen we thuis, naast één knuffelcontact, ook nog vier mensen ontvangen die niet tot onze bubbel behoren. De expertengroep Celeval zou in de recentste adviezen aansturen op een verstrenging tot enkel en alleen één knuffelcontact.
  • Onderwijs: vrijdagavond begint de herfstvakantie. Dankzij de verlenging met twee dagen ontstaat er een afkoelingsperiode, waarna de scholen hopelijk op 12 november de deuren kunnen heropenen. Afstandsonderwijs zal cruciaal zijn voor oudere scholieren, maar het is het voornemen van de regeringen om de kinderen op school te houden.
Meer
Lees meer...