Oxford-vaccin is 70 procent doeltreffend tegen coronavirus

Het coronavaccin van het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca en de universiteit van Oxford is gemiddeld 70 procent effectief tegen Covid-19. Twee verschillende methodes gaven andere resultaten.

Maandag, vaccindag. Net als alle andere vaccinbedrijven hun resultaten op maandag bekend maakten, deed AstraZeneca dit ook deze maandag in een persbericht. Over het algemeen beschermt het vaccin tegen 70 procent van de coronabesmettingen, maar AstraZeneca gebruikte verschillende testmethodes.

Bij één groep werd eerst een halve dosis gegeven en een maand later een volledige dosis. Die was 90 procent effectief. Een andere groep kreeg twee volledige dosissen met een maand tussen. Die was 62 procent doeltreffend. Daardoor kwam AstraZeneca terecht op een gemiddelde van 70 procent.

Andere methode

De voorbije weken kwam er al nieuws van Pfizer en Moderna. Die zijn allebei 95 procent doeltreffend tegen Covid-19. AstraZeneca doet het daarmee dus iets minder goed, maar het hangt daarbij dus heel sterk af van welke dosis er gebruikt wordt.

AstraZeneca gebruikt bovendien een andere methode dan Pfizer en Moderna. Waar Pfizer en Moderna genetisch materiaal van het coronavirus in het lichaam brengen, injecteert AstraZeneca effectief een stukje van het virus. De andere cellen herkennen dat meteen als een boosdoener en maken antistoffen aan.

Niet ijskoud

Een groot voordeel daarvan is dat het vaccin niet op ijskoude temperaturen moet bewaard worden in tegenstelling tot dat van Pfizer. Dat moet te allen tijde bewaard worden op -80 graden, ook tijdens het vervoer. Het Moderna-vaccin wordt op -20 graden vervoerd, maar kan daarna op 2 tot 8 graden in de dokters- of ziekenhuispraktijk liggen. Het Oxford-vaccin moet op 2 tot 8 graden zitten tijdens het vervoer, achteraf op kamertemperatuur.

De Europese Commissie bestelde al 400 miljoen dosissen bij AstraZeneca, waarvan er 7,7 miljoen naar België komen. De resultaten worden op dit moment via een versnelde goedkeuring bekeken door de Europese farmawaakhond.

Meer
Lees meer...