Ozempic: Meer dan een diabetes- en afslankmiddel, ook effectief tegen veroudering

Ozempic, een medicijn dat vooral bekend is voor de behandeling van diabetes en gewichtsverlies, blijkt nu ook veelbelovende resultaten te tonen in de strijd tegen veroudering. Nieuw onderzoek wijst uit dat het middel meer gezondheidsvoordelen biedt dan oorspronkelijk gedacht.

Ozempic, een geneesmiddel dat oorspronkelijk werd ontwikkeld voor de behandeling van diabetes type 2, blijkt mogelijk een remmend effect te hebben op het verouderingsproces. Volgens een rapport van Sky News suggereren wetenschappers dat het medicijn verstrekkende gevolgen kan hebben voor de algehele gezondheid en de levensduur.

Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift van het American College of Cardiology, omvatte 17.604 deelnemers met overgewicht en hart- en vaatziekten, maar zonder diabetes. Gedurende drie jaar volgden onderzoekers de gezondheid van deze groep. Uit de studie bleek dat degenen die semaglutide, het werkzame bestanddeel van Ozempic, gebruikten, een lager risico hadden op sterfte door allerlei oorzaken, inclusief cardiovasculaire en COVID-19-gerelateerde sterfgevallen.

Werking van semaglutide

Semaglutide werkt door het nabootsen van het hormoon GLP-1 (glucagon-like peptide one), dat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van het hongergevoel en de spijsvertering. Dit mechanisme helpt niet alleen bij gewichtsverlies, maar lijkt ook een positieve impact te hebben op andere gezondheidsfactoren.

Verbetering van de cardiometabole gezondheid

Naast het verminderen van het risico op sterfte, bleek Ozempic ook effectief te zijn in het verbeteren van symptomen van hartfalen en het verlagen van de incidentie van infecties. Onderzoekers suggereren dat deze voordelen mogelijk bijdragen aan het vertragen van het verouderingsproces door de cardiometabole gezondheid te verbeteren.

Met deze nieuwe inzichten lijkt Ozempic veel meer te zijn dan enkel een medicijn tegen diabetes en voor gewichtsverlies. Het zou wel eens een belangrijke rol kunnen spelen in de zoektocht naar methoden om gezond ouder te worden. Verdere studies zullen nodig zijn om deze bevindingen te bevestigen en te begrijpen hoe semaglutide precies bijdraagt aan een langere en gezondere levensduur.

Meer
Lees meer...