‘Painkiller’: Netflix krijgt fictiereeks over opioïdencrisis in Verenigde Staten

Netflix heeft meer informatie bekendgemaakt over de geplande minireeks Painkiller. Die gaat over de zware opioïdencrisis die al jarenlang de Verenigde Staten teistert en het farmabedrijf dat daarvoor verantwoordelijk is.

De Verenigde Staten zijn al enkele jaren in de ban van een enorme opioïdencrisis die al aan honderdduizenden mensen het leven heet gekost. Deze crisis nam vooral epidemische vormen aan door het succes van de pijnstiller OxyContin. Dit middel is bij zijn release door Purdue Pharma gemarket als een minder verslavende, maar even efficiënte variant op gelijkaardige pijnstillers. Al snel bleek echter dat dit in de praktijk helemaal niet klopte. Door die valse beweringen en het enorme salesteam van Purdue was het middel echter jarenlang door dokters in de VS veel te snel voorgeschreven. Daardoor waren op korte tijd tot meer dan 2 miljoen Amerikanen verslaafd geworden aan opioïden, met alle gevolgen van dien.

Verschillende onthullingen, onder andere door The New Yorker en in het boek Pain Killer: An Empire of Deceit and the Origin of America’s Opioid Epidemic, brachten in de voorbije jaren aan het licht dat de familie Sackler, de eigenaars van Purdue Pharma, al veel sneller op de hoogte was van hoe verslavend hun zogenaamde wondermiddel was. Toch bleven ze het enorm pushen omdat ze er woekerwinsten mee boekten.

Painkiller

Begin 2020 kondigde Netflix al aan dat het een fictiereeks zou maken over de opioïdencrisis in de Verenigde Staten met de naam Painkiller. Ondertussen is over die plannen meer nieuws bekendgemaakt. Zo zijn Micah Fitzerman-Blue en Noah Harpster aangesteld als showrunners.

De cast van Painkiller bestaat dan weer uit onder andere Uzo Abuda (Edie), Matthew Broderick (Richard Sackler), Sam Anderson (Raymond Sackler), Taylor Kitsch (Glen Kryger), Carolina Bartczak (Lily Kryger), Tyler Ritter (John Brownlee), West Duchovny (Shannon Schaeffer), John Rothman (Mortimer Sackler) en Dina Shihabi (Britt).

Dopesick

De keuze van Netflix om over dit onderwerp nu nog een fictiereeks te maken, is op zich best opvallend. Eind 2021 was er op Disney+ namelijk al een zeer gelijkaardige serie te zien onder de naam Dopesick. Op dat moment had Netflix echter juist zijn opnames voor Painkiller afgerond waardoor beide series gemaakt zijn. Dopesick kreeg alvast heel positieve commentaren en viel meermaals in de prijzen. Benieuwd op Painkiller dit ook kan waarmaken.

Painkiller is vanaf donderdag 10 augustus 2023 te streamen via Netflix.

Meer
Lees meer...