Een pandemiejaar in één grafiek: België is veruit het zwaarst getroffen land ter wereld

Bijna een jaar na het uitbreken van de coronapandemie, voert België met voorsprong de trieste ranglijst aan van landen met het hoogste aantal sterfgevallen per miljoen inwoners. 

Terwijl de wereld zich klaarmaakte om de overgang naar het jaar 2020 te vieren, doken de eerste patiënten met een mysterieuze longontsteking op in China. Bijna één later later heeft het nieuwe coronavirus minstens 73 miljoen mensen besmet, al meer dan 1,6 miljoen mensen overleefden dat niet.

Het virus sloeg echter niet in elk land even hard toe. In die macabere competitie is België de grote verliezer, ons land voert namelijk de wereldranglijst aan wat betreft sterfgevallen per miljoen inwoners. (Landen met minder dan een miljoen inwoners zijn niet meegerekend).

We stellen vast dat België sinds het begin van de pandemie in totaal bijna 1.549 sterfgevallen per miljoen inwoners heeft betreurd als gevolg van Covid-19.

De ranglijst van de landen die het meest getroffen zijn door het coronavirus op vlak van aantal doden per miljoen inwoners. – Bron: COVID-19 Data Repository by the Center for Systems Science and Engineering (CSSE) at Johns Hopkins University, via Our World in Data.

De eerste achtervolger is nogal ver achterop: Peru (1.108), Italië (1.067), Spanje (1.019), Noord-Macedonië (1.018), Bosnië-Herzegovina (1.017), Slovenië (992) ), het Verenigd Koninkrijk (947), de Verenigde Staten (904) en Argentinië (902).

Deze grafiek maakt duidelijk hoe zwaar de Belgische coronatol is:

Op de x-as: het aantal bevestigde sterfgevallen per miljoen inwoners en de chronologie. Op de y-as: dagelijks bevestigde sterfgevallen per miljoen inwoners. – Bron: COVID-19 Data Repository by the Center for Systems Science and Engineering (CSSE) at Johns Hopkins University, via Our World in Data.

Beleidsmakers en wetenschappers benadrukken dat het moeilijk is om vergelijkingen te maken tussen landen. De berekeningsmethode kan verschillen, en er zijn ook grote variaties in de transparantie die verschillende landen aan de dag leggen bij het verzamelen van hun gegevens. 

België kiest er bijvoorbeeld voor om sterfgevallen te rapporteren waarvan wordt vermoed dat ze te wijten zijn aan Covid-19, zelfs als er geen positieve test is uitgevoerd. Dat gebeurt niet  noodzakelijk in alle landen. 

Meer
Lees meer...