Altijd gedroomd om een papegaai of parkiet als huisdier te hebben? Een gewaarschuwd man of vrouw is er twee waard, want deze vogels zullen je huis en leven op hun kop zetten, hoe klein en schattig ze soms ook zijn. Sommige soorten vragen om meer onderhoud dan een grote hond, andere zijn nog net te combineren met een job of relatie. Ontdek hier welke papegaaiensoort het meest geschikt is voor jou.
Veel mensen hebben een foute voorstelling van soorten en rassen bij dieren. Zo heb je maar één hondensoort, namelijk de hond, maar meerdere hondenrassen. De bekendste rassen zijn labradors, Duitse herders, Yorkshire terriër, golden retrievers, bulldog en boxers. Bij papegaaien en parkieten is dat andere koek. Zo bestaan er wel degelijk verschillende papegaaiensoorten die dus radicaal uiteenlopende eigenschappen hebben. De bekendste papegaaien- en parkietsoorten zijn grasparkieten, dwergpapegaaien, grijze roodstaartpapegaaien, kaketoes en ara’s. Doordat al die parkieten- en papegaaisoorten zo radicaal verschillend zijn, passen sommige soorten beter bij bepaalde baasjes. Wij maken de keuze voor jou gemakkelijker.
Grasparkieten en valkparkieten
Grasparkieten en valkparkieten behoren tot de populairste vogels die als huisdier gehouden worden. Ze worden respectievelijk 20 en 30 centimeter lang en hebben daarom minder grote kooien en speelruimtes nodig dan andere populaire vogels. Ook kosten ze maar een prikje. Voor een valkparkiet betaal je tweedehands of in de dierenwinkel zo’n 20 euro terwijl dat voor grasparkieten zelfs amper 10 euro is. Zoals alle vogels hebben grasparkieten en valkparkieten in favoriete baasjes in een gezin, maar ze gaan zich over het algemeen niet agressief gedragen tegenover ‘niet-favorieten’.
Ondanks hun kleine gestalte leven deze beestjes een stuk langer dan honden of katten. In gevangenschap kunnen grasparkieten en valkparkieten gemakkelijk tot twintig jaar oud worden.
Deze vogels moeten geregeld voeding en water krijgen en hun kooi moet minstens wekelijks gepoetst worden. Als je hen speeltijd buiten de kooi kan geven, is dat een groot pluspunt.
De enige vaak voorkomende klacht bij deze vogels is luid, aanhoudend geschreeuw. Toch is het volume dat grasparkieten en valkparkieten produceren niet te vergelijken met dat van grotere vogels.
Grasparkieten en valkparkieten kunnen niet praten, maar ze kunnen wel sommige geluiden van hun baasjes nabootsen.
Agapornissen of dwergpapegaaien
Dwergpapegaaien lijken erg op valkparkieten, maar de verschillen zijn groot. Zo zijn dwergpapegaaien iets kleiner, maar hebben ze grotere snavels. Bovendien is er bij dwergpapegaaien wel degelijk sprake van verschillende soorten, waardoor de dieren in alle kleuren van de regenboog voorkomen.
De dieren kunnen tot 20 jaar oud worden en hebben enorm veel nood aan aandacht. Zo komen ze in de natuur bijna uitsluitend in paren voor. Mogelijke eigenaars hebben dus twee opties. Ofwel schaf je twee dwergpapegaaien aan, maar loop je het risico dat het olijke duo ervoor kiest om zich niet met jou bezig te houden, ofwel kies je ervoor om maar één vogel te houden maar dan moet je die wel véél aandacht geven. Als dat niet gebeurt, kan de vogel vereenzamen en uiteindelijk sterven.
Dwergpapegaaien bijten over het algemeen vaker en harder dan grasparkieten en valkparkieten. Ook kunnen deze vogels soms best luid en aanhoudend schreeuwen. Nog een moeilijkheid bij dwergpapegaaien: de vrouwelijke exemplaren kunnen erg defensief zijn als het op hun territorium (of kooi) aankomt.
Dwergpapegaaien kunnen niet praten, maar ze kunnen wel sommige geluiden van hun baasjes nabootsen. Ook reageren ze erg vrolijk op muziek en beginnen ze mee te fluiten en te dansen op aanstekelijke tunes.
Amazonepapegaaien
Deze vogels zijn middelgroot en overwegend groen. Amazonepapegaaien staan over het algemeen bekend om hun vriendelijke aard, ontzagwekkende zangkunsten en vermogen om mensen na te praten. Een waarschuwing voor de muzikale puristen onder jullie: amazonepapegaaien geven er geen zier om of ze vals zingen of niet. Bovendien kunnen deze vogels enorm veel lawaai maken, vooral als ze om de aandacht van hun baasjes smeken. Ook kunnen amazonepapegaaien heel wat woorden en geluiden van buiten leren. Een schattig detail: sommige exemplaren maken een hoog, schel geluidje als ze hun favoriete snack verslinden. Deze papegaaien zijn dan ook ideaal om trucjes aan te leren met stukjes fruit als beloning. Voor een amazonepapegaai betaal je zo’n 600 tot 800 euro.
Wie zo’n vogel aanschaft, moet trouwens goed beseffen dat hij een maniak in huis haalt. Je ziet ze vaak als een gek ondersteboven wiebelen in hun kooi, ze maken in no time hun houten speeltjes kapot en houden ervan om met hun bek te worstelen met de handen van hun baasjes.
Wel kunnen de mannelijke soms met hormonale stemmingswisselingen zitten en agressief uithalen naar hun baasjes. Over het algemeen zijn de mannetjes agressiever. Het is belangrijk dat baasjes de lichaamstaal van hun amazonepapegaaien begrijpen. Een geïrriteerde papegaai van deze soort maakt zijn veren dikker en staat rechtop. Als je deze signalen niet herkent, zou het wel eens kunnen dat je gebeten wordt. Bij amazonepapegaaien kan je ook op zoiets stoten als een “overdosis spelen”. Vooral bij ruw spelen moet je je amazonepapegaai op een bepaald moment een pauze gunnen.
Amazonepapegaaien zijn meer dan andere vogels geneigd om obesitas te krijgen. Daarom is het belangrijk om hen een aangepast dieet te geven. Naast de gebruikelijke zaden uit de winkel hebben ze behoefte aan verse groenten en fruit en af en toe een ei.
Grijze roodstaartpapegaaien
Grijze roodstaartpapegaaien komen in het wild voor in Congo en enkele omliggende gebieden Midden-Afrika en worden tot op de dag van vandaag nog geassocieerd met de voormalige Belgische kolonie. Veel Belgen en ook andere Europeanen namen de dieren als cadeau mee naar huis. Sindsdien verkeren de dieren al generaties lang in gevangenschap in onze contreien en behoren ze tot één van de populairste papegaaiensoorten. Op het eerste zicht zou je denken dat een grijze roodstaartpapegaai een soort van duif is, maar niets is minder waar. Wie goed kijkt, bemerkt een rode staart, een kromme snavel en erg expressieve ogen. Voor een grijze roodstaartpapegaai betaal je 800 tot 1.000 euro.
Grijze roodstaartpapegaaien zijn bijzonder intelligent en kunnen enorm goed uitspraken van mensen nabootsen. Deze vogels zijn zelfs in staat om de betekenis van sommige woorden of zinnen te begrijpen. Uiteraard zijn ze niet in staat om abstracte redeneringen te vatten zoals mensen.
De intelligentie van grijze roodstaartpapegaaien brengt echter ook een donkere kant met zich mee, want deze vogels kampen maar al te vaak met emotionele problemen. Symptomen zijn zeer luid schreeuwen, hun veren uitplukken en hun baasjes bijten. Wanneer grijze roodstaartpapegaaien echter van jongs af aan bij een baasje vertoeven, kunnen de dieren toch gelukkig worden.
Wie een mentaal gezonde grijze roodstaart wil, moet zijn vogel met voldoende houten speeltjes en puzzels verwennen. Bovendien kampen deze vogels enorm snel met hoge niveaus van stress door geluiden en bewegingen. Daarom is het een goed idee om de kooi van jouw papegaai in een hoek of tegen de muur te zetten in plaats van in het midden van de kamer.
Verder zijn grijze roodstaartpapegaaien geen gemakkelijke eters. Zo lopen ze meer dan andere vogels het risico op tekorten aan vitamine A en vitamine D. Een dieet van zarden, groenten en fruit is dus aangeraden. Ook moeten grijze roodstaartpapegaaien af en toe zoete aardappel of koolgroenten eten.
Ara’s
Ara’s zijn de grootste papegaaien ter wereld, sommige ondersoorten kunnen in totaal wel een meter lang worden. Met hun prachtige, bonte kleuren zijn ze de gevederde koningen van de jungle, maar ze staan er ook om bekend dat ze verschrikkelijk luid kunnen schreeuwen. Deze vogels schreeuwen niet continu, zoals sommige valkparkieten en dwergpapegaaien, maar ’s morgens vroeg of ’s avonds laat kunnen ze soms de longen uit hun lijf brullen. De reden: in de natuur zijn dat de momenten van de dag waarop ze hun zwerm zoeken en zich aan hun soortgenoten kenbaar willen maken. Een grote ara kost je 800 tot 2.000 euro. Voor een kleine ara betaal je 300 tot 800 euro.
Verder mag je gerust zeggen dat ara’s echte sloopmachines zijn. Neem de vogel niet op de arm als je sieraden, horloges of kostbare kledij aan hebt, want die zouden er wel eens aan kunnen geloven. Bovendien houd je een ara maar beter in de gaten als die vrij rondvliegt in je huis. Hun bek is zo scherp dat ze je meubilair, houten deurklinken en zelfs je douche of kranen in luttele seconden zouden kunnen slopen.
Ara’s hebben staarten die vaak langer zijn dan hun lijven zelf. Het is voor zo’n dier bijzonder vervelend als de staart de grond raakt als ze op een stok zitten, daarom is een grote kooi echt essentieel. Het is dus belangrijk dat je voldoende plaats hebt in je huis.
In de natuur eten ara’s zaden, fruit, bloemen, bladeren, vijgen, nectar en soms zelfs klei wanneer er een rivier in de buurt is. Ara’s hebben veel meer vet in hun dieet nodig dan andere papegaaiensoorten. Toch is het aangewezen om je huisdier-ara niet zoveel vet te geven als wilde ara’s. Die zijn namelijk de hele dag in de weer met door het regenwoud te vliegen, voedsel te zoeken, een nest te bouwen en hun jongen te beschermen. Daardoor verbruiken wilde ara’s enorm veel energie. Op tijd en stond de vogelarts bezoeken om na te gaan of het dieet van je vogel goed zit, is dus de boodschap.
Ara’s in gevangenschap moeten niet meer dagelijks strijden om aan voedsel te komen, maar als ze niet voldoende mentaal gestimuleerd worden, kan een vogel depressief worden. Experts raden daarom aan dat je het eten van je vogel in kleine pakketjes verstopt zodat het voor je ara een spelletje wordt om het voedsel op te speuren.
Ara’s zijn erg speels en moeten continu hun bek slijpen. Daarvoor hebben ze houten speeltjes nodig om kapot te kunnen bijten. Bij het berekenen van het maandelijks budget voor je vogel moet je zeker rekening houden met de kost van speeltjes.
Heel wat ara’s maken er een spelletje van om met hun bek uit te halen naar mensen. Dit doen goed opgevoede ara’s vaak niet omdat ze je willen bijten maar om te spelen. De vogels willen dan de reacties zien van mensen. Nog een leuk weetje: bij de grote arasoorten worden de witte plekken op hun gezicht rood, ze gaan blozen.
Er zijn momenteel nog acht arasoorten op de planeet, maar die zijn niet allemaal even populair als huisdier. De populairste ondersoorten zijn blauwgele ara’s, groenvleugelara’s, roodschouderara’s, hyacinthara’s, geelvleugelara’s, soldatenara’s en dwergara’s.
Kaketoes
Kaketoes zijn erg vriendelijk, maar ook enorm veeleisend. De vogels vallen op door hun grote, bewegende kuif en hebben andere kleuren dan de meeste papegaaiensoorten. Zo zijn ze wit, roze of zwart. Kaketoes zijn middelgroot tot groot. Voor een kaketoe betaal je 600 tot 2.000 euro.
Kaketoes hebben een stevige kooi nodig, want ze bijten alles kapot wat los en vast staat. Ook hebben ze veel speeltjes nodig om niet depressief te worden en om hun snavel te onderhouden. Kaketoes hebben nog meer verzorging nodig dan andere papegaaien.
Zo hebben kaketoes continu nood aan aandacht. Daarom is het belangrijk dat een baasje in het begin van het leven van de kaketoe al duidelijke grenzen stelt. Kaketoes in gevangenschap moeten leren om zichzelf bezig te houden wanneer de mensen in hun leven hen geen aandacht kunnen geven. Een kaketoe in huis hebben, wordt wel eens beschreven als permanent met een 2-jarig kind te leven. Kaketoes zijn berucht om het plukken van hun veren als ze zich slecht voelen.
Het dieet van kaketoes moet in eerste instantie voedzaam zijn, maar ze hebben af en toe ook nood aan een uitdaging als het op hun eten aankomt. Kaketoes zijn lieve, intelligente en energieke vogels en de manier waarop je hen eten geeft, moet dat reflecteren. In het wild zijn deze vogels de hele dag op zoek naar zaden, noten, kokosnoten en gewassen. Hu dieet moet dus ook erg uitgebreid zijn, zaken alleen zijn niet voldoende. Bovendien hebben kaketoes af en toe nood aan eivoer. Wanneer kaketoes een te vet dieet krijgen, kunnen ze leverziektes krijgen.
Kaketoes kunnen verschrikkelijk luid zijn, vooral als ze aandacht nodig hebben en als ze opstaan of gaan slapen. Ze kunnen ook enkele woorden en zinnen leren.