Paradijs op aarde: 10 Turkse stranden die zo mooi zijn dat je er zou willen wonen

De Turkse Rivièra is dé ideale vakantiebestemming voor zowel zonneklopper als natuurliefhebber. Dierenvrienden kunnen er zeldzame schildpadden en unieke vogelsoorten spotten. Sportievelingen volgen dan weer de steile en kronkelige paden. Flamingo’s en hemelsblauw zeewater zorgen voor een prachtig kleurenpalet en zijn het visitekaartje van deze 10 badplaatsen.

1. Kabak Bay

Deze baai behoort in grote mate aan de lokale bevolking toe. Geen tourist traps in Kabak Bay! Maar bezoekers kunnen er gelukkig wel rekenen op een comfortabel verblijf in een van de houten bungalows en genieten van de rust die het strand uitstraalt. 

2. Çıralı

Ook hier is de lokale bevolking opvallend aanwezig. Toch haalt Çirali zijn grootste inkomsten uit toerisme. De fiets is een populair vervoermiddel, al is het alleen maar om van het uitzicht te kunnen genieten. De vele citrusbomen tellen als echte eyecatchers. 

3. Faralya of de Butterfly Valley

Vanuit het dorp naar de vallei is geen simpele karwei! Bergbeklimmers zullen hier niet veel moeite mee hebben, maar voor de modale vakantieganger is het steile pad geen makkie. Na deze zware inspanning is er natuurlijk de tijd om uitgebreid te genieten op het strand van de Vlindervallei.

3. Patara 

Om de rust van de vele schildpadden te bewaren, zijn deze 11 kilometer lange duinen ’s nachts jammer genoeg niet toegankelijk. Enkel wie geluk heeft kan dus genieten van een prachtige zonsondergang op dit strand.

4. Kaputas 

Met zijn helderblauw zeewater is dit kleine strandje is het toonbeeld van een paradijs. Meer dan de moeite waard dus om te stoppen als je op doortocht bent tussen Kas en Kalkan.

5. Aydıncık

Dierenliefhebbers en levensgenieters zijn hier aan het goeie adres. Flamingo’s vertoeven er in het warme, zoute water. In de buurt van de kust is ook een prachtig natuurreservaat. De modder die langst de kustlijn te vinden is, wordt vaak gebruik als middeltje om de huid te verzorgen. Geen betere plaats om te relaxen dus!

6. Iztuzu 

Het İztuzu-strand of het Turtle Beach is een van de belangrijkste nestplaatsen van de karetschildpad. Deze unieke schildpad is met uitsterven bedreigd en daarom maakt het strand al meer dan twintig jaar deel uit van het Natuurbeschermingsgebied Köyceğiz-Dalyan.

7. Mermerli 

Het kleine strand van Mermerli is eigendom van een restaurant en wie het wil bezoeken moet dus een kleine toegangsprijs betalen. Nadien moet je ook nog eens de steile trappen trotseren. Maar het prachtige uitzicht maakt alles goed.

8. Kalkan 

Kalkan verandert in de winter in een spookstad, maar in het hoogseizoen is het een drukbezochte plek. Het dorp is uitgegroeid van het rustige en goedkope vissersdorpje Kalamali tot de drukke jachthaven Kalkan.

9. Kemer 

Dit oorspronkelijke vissersdorpje is uitgegroeid tot een modern, maar erg toeristisch vakantieoord. Op Moonlight Beach en Public Beach kan je lekker relaxen. Wie van wat meer actie houdt, kiest voor de Rally van Turkije en de diverse watersporten. Indrukwekkende ruïnes uit de Klassieke Oudheid zijn er voor de cultuurliefhebber.

10. Belek

Belek is een luxueuze badplaats met exclusieve en hypermoderne hotels en eersteklas golfbanen. Deze vakantieplek is de laatste jaren erg in trek. Naast de privéstranden zijn er ook kilometers prachtige stranden doe wel toegankelijk zijn. De natuurreservaten en unieke vogelsoorten zijn samen met de zeldzame schildpadden een toeristische trekpleister. (Bronnen: The Guardian, The Telegraph, Lonely Planet)
Meer
Lees meer...