Pfizer gaat vaccins maken in Afrika: nieuwe fabrieken in Rwanda, Ghana en Senegal

Producent Pfizer gaat vaccins ontwikkelen in Afrika. Het bedrijf heeft een nieuwe modulaire fabriek onthuld voor de productie van het mRNA-vaccin. Doses gaan verkocht worden door de farmaceut tegen een prijs zonder winstoogmerk.

Deze week presenteerde Pfizer een prototype van een nieuwe fabriek die zal bestaan uit een reeks van containers, die kunnen worden omgebouwd tot een faciliteit voor het maken van vaccins. Pfizer toonde het prototype aan de presidenten van Senegal, Ghana en Rwanda, die in ons land waren in het teken van de EU-Afrika-top.

Minder afhankelijk van Europa

In de tweede helft van dit jaar moeten de fabrieken in de drie landen worden gebouwd. Dankzij de komst van meerdere eigen productie-eenheden wordt het Afrikaanse continent minder afhankelijk van Europa in het verspreiden van het vaccin. De EU heeft tot nu toe 180 miljoen doses verstrekt aan het continent. Aanvankelijk zal er uitsluitend personeel van Pfizer in de fabrieken werken, maar op termijn is het de bedoeling dat de productie volledig door lokale partners wordt overgenomen.

Pfizer merkte op dat er naast het coronavaccin ook gewerkt kan worden aan vaccins tegen Malaria en tuberculose. 

Tedros Adhanom, hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie, stelde in een verklaring dat een rechtvaardige toegang tot vaccins alleen kan worden bereikt door een oprechte samenwerking op het gebied van lokale ontwikkeling en productie. Hij ziet daarom in de realisatie van lokale productiesystemen een positief eerste signaal. 

Monopolie

Amnesty International verweet recentelijk de farmaceutische industrie nog van hebzucht. Ze zouden zich volgens de organisatie meer moeten inzetten voor een gedegen en spoedige vaccinatie van het Afrikaanse continent. Volgens de mensenrechtenorganisatie monopoliseren farmaceutische bedrijven de technologie om vaccins te maken en blokkeren ze initiatieven om het intellectuele eigendom van het vaccin te delen. Daarnaast zouden er vorig jaar al 10 miljard doses zijn geproduceerd, echter waren deze grotendeels voor het Westen bedoeld, aldus Amnesty.

EU-Afrika-top

Het nieuws kwam naar buiten tijdens de EU-Afrika-top van 17 en 18 februari in Brussel. Op de top werd daarnaast aangekondigd dat er de komende zeven jaar minstens 150 miljard euro in Afrikaanse landen zal worden geïnvesteerd. Het gaat hiermee om infrastructuur, energie en gezondheidszorg.

Daarbovenop heeft de Europese Unie 1 miljard euro extra toegezegd om de productie en beschikbaarheid van vaccins op het Afrikaanse continent uit te breiden. Europa lijkt hiermee actief de concurrentie met China aan te gaan, dat met het ‘Belt and Road-initiative’ stevig investeert in Afrika.

Verschillende Afrikaanse landen hameren al langere tijd op het vrijgeven van patenten door de farmaceutische bedrijven, maar de EU durft zich hier nog niet over uit te spreken.

(ns)

Meer
Lees meer...