Philips loopt tegen de lamp: bedrijf verdiende fors aan wietkwekers

Philips heeft jarenlang “goed geld” verdiend met de verkoop van lampen aan wiettelers. Dat blijkt uit een uitzending van het Nederlandse reportageprogramma ‘Brandpunt’. Het Nederlandse elektronicaconcern wordt nu naar eigen zeggen bedreigd door een van zijn tussenpersonen.

Brandpunt pakte gisterenavond uit met het nieuws dat Philips jarenlang goed geld verdiend heeft aan de wietbranche. Gisteren al liet het concern weten zich bewust te zijn dat zijn lampen en componenten ook gebruikt worden voor de wietteelt. In een persbericht schrijft het dat het twee jaar geleden besliste om niet meer te leveren aan bedrijven die lampen doorleveren aan die branche.  

Met één uitzondering: “Met één afnemer van Philips, die beweerde afspraken met Philips te hebben maar daarover niet wilde procederen en die mensen van Philips lastig viel, bedreigde en intimideerde, heeft Philips een overeenkomst gesloten voor het leveren van een partij lampen.”  

Niet strafbaar

Thinkstock

Brandpunt liet gisterenavond de advocaat van een man aan het woord die beweert dat hij jarenlang de tussenpersoon was tussen Philips en de wiettelers. Hij zou tot afgelopen zomer voorschakelapparatuur van Philips doorverkocht hebben op grote schaal. Hoewel het leveren van lampen en componenten aan mensen die wiet telen (nog) niet strafbaar is in Nederland, had Philips dus zelf geen contact met de wiettelers. 

Volgens Philips hadden ze dus met hem afgesproken dat ze hem nog één partij lampen zouden leveren en in ruil zou hij geen werknemers meer benaderen. Maar de afspraak werd blijkbaar niet nageleefd: “In tegenstelling tot de gemaakte afspraken worden wij al maanden, vaak dagelijks, door de afnemer via mail, bij onze gebouwen en zelfs op het huisadres van Philips-mensen lastiggevallen, geïntimideerd en bedreigd met als doel het opnieuw leveren van lampen.”

“Geen commentaar”

Philips laat weten niet gevoelig te zijn voor intimidatie en dat de leveringen nooit zullen hervat worden. Op de aantijgingen uit de uitzending wil het niet reageren.

Meer
Lees meer...