Planckendael heeft er een baby-zebra bij: de schattigste foto’s van je dag

Planckendael heeft er een baby-zebra bij: de schattigste foto’s van je dag

Uitstekend nieuws: de zoo van Planckendael houdt een babyborrel. Er is namelijk een baby-zebra geboren! Het veulentje is een hengst, een mannetje dus, en hij heet Tamu. Tamu is niet alleen schattig, hij is ook belangrijk voor het kweekprogramma van de zoo. 

Vier pootjes en veel streepjes: bij ZOO Planckendael zijn ze ontzettend gelukkig om de geboorte van een nieuw zebraveulentje te kunnen aankondigen. Tamu is tien dagen geleden al geboren, op 17 november. Het is de zesde grévyzebra die in Planckendael woont: de zebra’s wonen er gemoedelijk samen met de giraffen op de ‘savanne’ van de zoo.

Zes zebra’s in Planckendael

Tamu is de eerste van een nieuwe bloedlijn, da’s erg belangrijk voor de internationale kweekprogramma’s die ervoor proberen zorgen dat er meer zebra’s geboren worden. Net zoals in alle bevolkingsgroepen is het belangrijk dat die uitbreiden met ‘nieuw bloed’. Het is het eerste veulentje voor zebra Luisa, al was zij niet alleen zwanger. Ook Nele, een zesjarige merrie, is momenteel zwanger. Binnenkort krijgt Planckendael er dus hopelijk nog een kleintje bij.

Uiteraard is er ook een papa, al zijn die eerder dungezaaid in de zoo van Planckendael. Vandaar dat Luisa en Nele vorig jaar ‘intiem bezoek’ kregen van hengst André. Die is afkomstig uit de zoo van Salzburg en werd uitgeleend aan ZOO Planckendael om de merries te bevruchten. Met succes dus: het zebraatje is gezond.

Da’s niet alleen goed nieuws voor het kweekprogramma: vorig jaar stierven er drie olifantjes, Phyo-Phyo Qiyo en Tarzen, in Planckendael en moest er ook een leeuw afgemaakt worden na een ontsnapping. De zoo kan dus wel wat goed nieuws gebruiken.

ZOO Planckendael

Kweekprogramma

De grévyzebra leeft vooral in noordelijk Afrika en wordt op sommige plaatsen bedreigd. Onder andere in Ethiopië wordt er ook op het dier gejaagd, waardoor het aantal zebra’s in de laatste jaren tot 70 procent is afgenomen. Vandaar de kweekprogramma’s in onder andere ZOO Planckendael.

Interessant weetje: de grévyzebra is bijna volledig gestreept, ook bij de geboorte. Enkel aan de mond, de buik en de staart is ie wit of bruin. Elke zebra heeft op z’n achterste ook een uniek patroontje: je kan ze dus uit elkaar halen door naar hun billen te kijken.

Je kan het babygirafje bezoeken zodra het niet meer vriest, tot dan blijft Tamu bij z’n mama, in het binnenverblijf.

Gesponsorde artikelen