Left Right
scrollTop top

Platenlabel van Prince laat filmpje offline gooien waarin duizenden fans ‘Purple Rain’ zingen vlak na zijn dood


Platenlabel van Prince laat filmpje offline gooien waarin duizenden fans ‘Purple Rain’ zingen vlak na zijn dood

Universal Music, het label dat de rechten van de muziek van Prince heeft, liet een filmpje offline halen, waarop fans ‘Purple Rain’ zongen vlak na de dood van de artiest.

Het filmpje, dat door Universal Music offline gehaald werd, was gemaakt door Aaron Lavinsky van de Amerikaanse sensatiekrant Star Tribune. Universal wierp op dat de content de Digital Millennium Copyright Act van 1998 (DMCA) schendt, omdat muziekfans Purple Rain
van Prince zingen, enkele uren na het overlijden van de artiest.

Eigenlijk om illegaal downloaden tegen te gaan

Lavinsky is er zelf niet goed van: “Dit is erg onrustwekkend: Universal Music heeft aan de DCMA gevraagd om een video te verwijderen waarin duizenden Prince–fans Purple Rain zingen. Dit was duidelijk eerlijk gebruik. Universal en Twitter hebben ongelijk.”

De DMCA, die waakt over onwettige reproductie, verdeling en uitvoering van werk waar copyright op rust, werd oorspronkelijk in het leven geroepen om illegaal downloaden tegen te gaan op platformen zoals Napster en Kazaa.

Uitzondering

Maar er wordt bijna altijd een uitzondering gemaakt voor materiaal met niet-commerciële doeleinden, voor onderwijs of voor nieuws.

Of Star Tribune het schrappen van hun filmpje zal aanvechten, is nog niet duidelijk. Ze hebben er wel al op gewezen dat mensen, die tegen de beslissingen van de DMCA ingingen, meestal gelijk kregen, vooral als het ging om virale filmpjes waar muziek op te horen is.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.195.366
 • Aantal
  doden
  1.144.069
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  287.700
 • Aantal
  doden
  10.658