In de eerste helft van 2020 is de verkoop van cd’s in de VS gehalveerd. Daardoor liggen de opbrengsten uit de cd-verkoop daar lager dan die uit de verkoop van vinylplaten. Dat is van 1986 geleden.
Van januari tot en met juni 2020 gingen er in de VS maar liefst 8,8 miljoen vinylplaten over de toonbank. Dat blijkt uit cijfers van de Recording Industry Association of America (RIAA). De verkoop van platen was goed voor een omzet van in totaal 232,1 miljoen dollar, omgerekend zo’n 196 miljoen euro. Er is sprake van een stijging van 3,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.
In de eerste helft van dit jaar daalde ook de winst uit de verkoop van cd’s met maar liefst 47,6 procent tot 129,9 miljoen dollar, omgerekend zo’n 109,8 miljoen euro. Er werden in totaal 10,2 miljoen cd’s verkocht in de VS.
Het is voor het eerst sinds 1986 dat de verkoop van platen meer opbrengt dan die van cd’s. In dat jaar werd de vinylverkoop overschaduwd door de verkoop van cassettes. Dat laatste had destijds een marktaandeel van 58 procent.
Verzamelaars
Dankzij een nieuwe generatie verzamelaars en muziekliefhebbers doet de platenverkoop het anno 2020 goed. Vinylplaten blijven echter een nicheproduct. De platenverkoop was in de eerste helft van 2020 maar goed voor amper 4,1 procent van de totale omzet van de Amerikaanse muziekindustrie.
Die wordt dus bijna volledig gedomineerd door digitale muziek. Maar liefst 91 procent van de omzet van de Amerikaanse muziekindustrie wordt online gerealiseerd. 84,8 procent van die inkomsten komt uit streaming. Zo nam in de eerste helft van het jaar het aantal streamingabonnementen toe met 23 procent tot 72,1 miljoen.
Ondanks de coronacrisis en het wegvallen van concerten en andere optredens zag de Amerikaanse muziekindustrie haar omzet in de eerste zes maanden van 2020 stijgen met 5,6 procent tot 5,65 miljard dollar, omgerekend bijna 4,8 miljard euro.
(Artiesten krijgen amper 12 procent van de 43 miljard dollar van muziekindustrie en dit is waarom.)