Plusdochter van Guy D’haeseleer (Forza Ninove) wordt schepen: kan dat wel?

In Ninove heeft Guy D’haeseleer, burgemeester en kopman van Forza Ninove, zijn nieuwe schepencollege voorgesteld. Eén benoeming springt daarbij in het oog: zijn plusdochter, Malika Sclacmender, wordt schepen van Jeugd, Sport en Dierenrechten. Maar roept dat geen vragen op over nepotisme en is zoiets juridisch wel toegestaan?

Malika Sclacmender, 20 jaar oud, stapt als jongste lid van het schepencollege in een opvallende politieke rol. Haar benoeming lijkt echter meer te danken aan haar politieke capaciteiten dan aan familiale banden, als we Guy D’haeseleer mogen geloven. Aanvankelijk stond hij er weigerachtig tegenover om zijn plusdochter een schepenmandaat te geven. Volgens insiders liet hij zich uiteindelijk overtuigen door partijgenoten, die wezen op het talent en de inzet van Sclacmender.

Ondanks het schijnbare nepotisme rijst de vraag of hier formeel gezien regels worden overtreden. Hoe zit het wettelijk met familierelaties in de lokale politiek?

Wettelijke gronden: wat mag wel en wat niet?

Het Vlaams decreet ‘Lokaal Bestuur’ is hier duidelijk over: familieleden in de eerste graad – denk aan ouders, kinderen, broers, zussen of partners – mogen niet samen zetelen in dezelfde gemeenteraad. Dit om belangenvermenging en machtsmisbruik tegen te gaan. Toch ontsnapt de combinatie D’haeseleer-Sclacmender aan deze regel. Sclacmender is namelijk de dochter uit een eerdere relatie van de vriendin van D’haeseleer. Juridisch gezien is er dus geen formele familieband die de benoeming in de weg staat.

Deze juridische subtiliteit maakt het mogelijk dat Sclacmender haar schepenambt kan opnemen, ondanks de familiale verbondenheid met de burgemeester.

Vergelijkbare situaties in andere gemeenten

Het vraagstuk van familiebanden in de politiek duikt niet alleen in Ninove op. In Zottegem bijvoorbeeld kan Kurt De Loor (Vooruit) niet zijn broer Karl tot schepen benoemen, zelfs al behaalde Karl de tweede meeste stemmen op de Vooruit-lijst. De regels rond familieleden in de eerste graad zijn hier keihard: zelfs met een sterk politiek mandaat is de benoeming verboden.

Daarentegen ontstaan er interessante situaties als de formele familieband wegvalt. In Wellen, Limburg, zou Els Robeyns (Vooruit) opnieuw burgemeester kunnen worden. Zij zou in theorie haar ex-vrouw Stéphanie Billen (Bruisend Wellen) tot schepen kunnen maken, want ook hier is de familieband niet meer formeel van kracht.

Meer
Lees meer...