Poetin bezoekt Noord-Korea: Nieuwe alliantie tegen het Westen?

De Russische leider Vladimir Poetin is op bezoek in Noord-Korea. Hij probeert daar een alliantie te smeden met Pyongyang tegen het Westen en pro-Oekraïense landen. Tijdens het bezoek sloot hij een wederzijds hulpverdrag met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Poetin en Kim Jong-un hebben een wederzijds hulpverdrag ondertekend dat samenwerking op gebieden zoals onderwijs, landbouw en toerisme omvat. Daarnaast spreken beide landen af elkaar bijstand te bieden bij agressie tegen de ander. Volgens Poetin is het verdrag “defensief van aard,” maar het is duidelijk dat hij uit is op een steeds groter wordende alliantie tegen het Westen.

Steun voor de oorlog in Oekraïne

Iran en Noord-Korea hebben al eerder hun steun uitgesproken voor de Russische oorlog in Oekraïne. Eerder dit jaar beweerde Oekraïne dat Rusland Noord-Koreaanse ballistische raketten had gebruikt om doelen aan te vallen. Hoewel China zich formeel op de vlakte houdt, nam het niet deel aan de vredesonderhandelingen georganiseerd door de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Het bezoek van Poetin aan Pyongyang, zijn eerste sinds 2000, was een waar propagandaspektakel. De straten waren versierd met Russische en Noord-Koreaanse vlaggen en patriottische muziek. Kim Jong-un had in september tijdens een ontmoeting in Rusland al zijn “volledige en onvoorwaardelijke steun” voor de oorlog toegezegd.

Sancties hebben weinig impact op Poetin

Rusland en Noord-Korea zijn door internationale sancties nauwer met elkaar verbonden geraakt. De sancties tegen Moskou werden voornamelijk opgelegd na de invasie van Oekraïne, terwijl Noord-Korea te maken heeft met VN-sancties vanwege zijn nucleaire en ballistische raketprogramma’s. Rusland heeft geprobeerd de internationale gemeenschap te overtuigen deze sancties te verminderen of heeft ze zelf geschonden.

Poetin lijkt zich niets aan te trekken van de sancties. Tijdens zijn bezoek schonk hij Kim een auto, hoewel de handel in luxegoederen met Noord-Korea officieel verboden is. Dit onderstreept eens te meer dat sancties weinig impact lijken te hebben op het gedrag van Poetin en zijn regime.

Meer
Lees meer...