De politie kan al een week lang geen boetes meer uitschrijven. En dat is wel degelijk een probleem (voor de politie).
Gisteren meldden verschillende politiezones dat zij al een week lang geen toegang meer hebben tot de gegevens van DIV. Daardoor kan de politie in principe ook geen boetes meer uitschrijven. De politie zelf is vooral bezorgd om haar veiligheid. Maar ook de boetes zijn in gevaar.
Firewall
De Belgische politiediensten hebben al een week lang geen toegang meer tot de gegevens van DIV, dat de databank van alle Belgische nummerplaten beheert. Dat meldden verschillende politiezones gisteren. Daardoor kan de politie ook geen boetes meer uitschrijven, tenzij de bestuurder door de politie werd tegengehouden. De oorzaak zou liggen bij DIV, die haar databank te goed beschermt. De politie is in de eerste plaats bezorgd om de veiligheid van haar mensen. Maar ook de boetes zelf komen in het gedrang, aldus de juristen van overtreding.be.
Problemen
Wanneer iemand wordt geflitst, vraagt de politie zijn gegevens op bij DIV. Nu dat niet meer kan, blijven de boetes dus liggen. “En dat is niet zonder risico”, klinkt het bij overtreding.be. “Zodra de overtreding is vastgesteld, heeft de politie maar 14 dagen de tijd om een afschrift van het PV aan de overtreder te versturen. Gebeurt dat niet, dan verliest het PV de zogenaamde ‘bijzondere’ bewijswaarde”.
Bijzondere bewijswaarde
Normaal hebben P.V.’s de waarde van een inlichting. Bovendien is er ook nog het vermoeden van onschuld. Bij verkeersovertredingen liggen de zaken echter anders. Volgens de Wegcode gaat het woord van een politieagent voor op dat van de overtreder. Dat noemt men de bijzondere bewijswaarde. In verkeerszaken moet de overtreder bewijzen dat hij de overtreding niet heeft begaan. Op voorwaarde dat het PV aan bepaalde eisen voldoet. En één daarvan is dat er op tijd een afschrift aan de overtreder werd verstuurd.
Gebeurde dat niet, dan zijn de boetes niet per se ongeldig. Het PV wordt daardoor wel evenveel waard als het woord van de overtreder. En dat zou kunnen leiden tot de vrijspraak op basis van twijfel. “De politierechter kan de bestuurder vrijspreken, maar hij kan zich – bijvoorbeeld bij een snelheidsovertreding – net zo goed baseren op de foto van de flitspaal. Het is de rechter die het laatste woord heeft”, besluit overtreding.be
Wie vragen heeft over zijn verkeersboete, kan die gratis stellen met de app van overtreding.be.