Al 1.700 Belgische agenten zitten thuis met coronaklachten: meer dan 36.000 pv’s uitgeschreven

Sinds de lockdown naar aanleiding van de coronacrisis op 18 maart inging, zijn al 1.700 politieagenten op rust gezet, omdat ze symptomen van coronabesmetting vertoonden. 45 politiemedewerkers hebben effectief positief getest op het coronavirus. Verder zijn sinds 18 maart al zeker drie agenten overleden aan Covid-19. De voorbije maand heeft de politie in ons land zeker 36.114 pv’s uitgeschreven voor overtredingen van de coronamaatregelen. Bijna de helft van de overtreders was tussen 18 en 29 jaar oud.

Maar liefst 1.700 politiemensen vertoonden al symptomen van het coronavirus en werden door hun arts voor minstens een week thuis gezet. Het gaat voornamelijk om mensen bij wie vermoed wordt dat ze het virus opgelopen hebben. Zo testten amper 45 agenten effectief positief op het coronavirus. Dat melden de Mediahuis-kranten.

Talrijke controles

EPA

Anders dan bij andere sectoren is de politie de jongste tijd bijzonder actief en kruipt er heel wat werk in de coronacontroles. Daarbij komen de agenten in contact met heel wat mensen, die vaak zelf risico’s nemen qua besmetting, en lopen dus een hoger risico om Covid-19 op te lopen dan Jan met de pet.

De politievakbond NSPV laat ook weten ervoor te ijveren om corona te erkennen als arbeidsongeval bij het politiepersoneel, zeker bij medewerkers van de interventieploegen.

Meer dan 36.000 pv’s

EPA

In België heeft de politie de voorbije maand al minstens 36.114 pv’s opgesteld voor overtredingen van de coronaregels. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie. Deze telling is gebaseerd op alle pv’s van alle politiediensten die geregistreerd zijn in de Algemene Nationale Gegevensbank. De politie bekeurde vooral voor inbreuken op het verbod op niet-essentiële verplaatsingen en op het verbod op samenscholingen. Bijna de helft van de overtreders is tussen 18 en 29 jaar oud.

Het werkelijke aantal overtredingen ligt wellicht hoger, omdat de lokale GAS-boetes niet worden meegerekend. Bovendien zit er een vertraging op de verwerking van de pv’s in de databank, waardoor er één week na de feiten ongeveer de helft ervan effectief in het systeem zit. Betrouwbare cijfers over het paasweekend zijn er daarom nog niet.

Meer
Lees meer...