Potvis aangespoeld aan de Spaanse kust met maar liefst 29 kilo plastic in z’n maag

Potvis aangespoeld aan de Spaanse kust met maar liefst 29 kilo plastic in z’n maag

In het Spaanse kuststadje Cabo de Palos is een potvis aangespoeld die maar liefst 29 kilo plastic in z’n maag had. Het dier overleed doordat het plastic de toegang tot zijn spijsverteringsstelsel blokkeerde. Dit voorval wakkert de discussie rond de vervuiling van het zeewater opnieuw aan.

Een potvis die in februari aanspoelde in het Zuid-Spaanse kuststadje Cabo de Palos overleed doordat hij maar liefst 29 kilo plastic had binnengekregen. Dat blijkt uit het autopsieonderzoek van het dier. De hoeveelheid plastic verstopte de toegang tot het spijsverteringsstelsel van de potvis, waardoor het dier overleed.

29 kilo plastic

De potvis overleed dus omdat hij 29 kilo plastic had ingeslikt. Onderzoekers van het El Valle Wildlife Recovery Center haalden onder andere plastic zakjes en stukken van netten uit het lichaam van het dier, maar ook een volledige jerrycan. Doordat de potvis dit plastic niet kon afbreken, werd de toegang tot zijn spijsverteringsstelsel geblokkeerd. Hierdoor liep het dier peritonitis op, een buikinfectie, wat z’n dood betekende.

De potvis was een jong mannetje van zo’n 10 meter lang, dat normaliter nog een lang leven voor zich had want potvissen worden gemakkelijk 60 tot 70 jaar oud.

Vervuiling

De potvis werd dus het slachtoffer van verregaande vervuiling van het zeewater, waardoor het regionaal ministerie voor cultuur, toerisme en milieu van Murcia, de regio waar het dier aanspoelde, nu maatregelen neemt.

“De aanwezigheid van plastic in zeeën en oceanen vormt wereldwijd een van de grootste bedreigingen voor het behoud van dieren in het wild. Zo veel dieren raken gevangen in afval of krijgen gigantische hoeveelheden plastic binnen, waardoor ze sterven”, laat Consuelo Rosaura, directeur-generaal van het milieu bij het lokale bestuur, weten aan The Telegraph. “Het is niet de eerste keer dat de regio Murcia met iets dergelijks te maken krijgt, dus is het onze taak om dit aan te pakken door middel van opruimacties en bovenal burgerbewustzijn.”

Gesponsorde artikelen