Prijsverhoging dienstencheques voor poetshulp: Wie profiteert écht van de extra euro?

Vanaf 1 januari 2025 stijgt de prijs van dienstencheques van 9 naar 10 euro per uur. De Vlaamse regering belooft dat de extra euro volledig naar de poetshulpen zal gaan, maar daarover is politieke discussie ontstaan. Terwijl Vooruit vasthoudt aan hun belofte, vrezen werkgeversorganisaties dat zij de dupe zullen zijn. Open Vld waarschuwt zelfs voor een verkapte belastingverhoging.

Vanaf 2025 betalen consumenten 10 euro per dienstencheque, in plaats van de huidige 9 euro. Hoewel de dienstencheque fiscaal aftrekbaar blijft, verdwijnt een deel van dat fiscale voordeel, waardoor de werkelijke kost voor de consument stijgt. De Vlaamse regering hoopt hiermee 166 miljoen euro extra op te halen tegen 2026.

De discussie draait echter om de vraag wie uiteindelijk van die prijsverhoging zal profiteren. Volgens Vlaams minister van Werk Zuhal Demir (N-VA) is het duidelijk: “Die euro gaat integraal naar de poetshulpen. Zij hebben recht op een hoger loon.” Vakbondsvertegenwoordiger Issam Benali van het ABVV sluit zich hierbij aan in De Standaard en benadrukt dat het brutoloon van poetshulpen laag ligt, tussen de 13,63 en 14,47 euro per uur.

Vakbonden vs. werkgevers: wie krijgt wat?

Vakbonden hopen dat de extra euro de koopkracht van poetshulpen zal versterken. Voor een voltijds werkende poetshulp zou dat volgens Benali tot 1.900 euro per jaar kunnen betekenen, terwijl deeltijdse medewerkers gemiddeld 1.000 euro extra zouden verdienen.

De sectororganisatie Federgon, die de werkgevers van poetshulpen vertegenwoordigt, ziet echter een ander probleem. Veel poetsbedrijven kampen met financiële moeilijkheden en zijn verlieslatend. Volgens Federgon zal de extra euro onvoldoende zijn om de sector structureel te versterken. Zij pleiten voor een verdeling van de extra inkomsten tussen werknemers en werkgevers.

Belastingverhoging of sociale rechtvaardigheid?

De verhoging van de dienstencheques zorgt ook voor politieke spanningen. Volgens Tom Ongena van Open Vld gaat slechts een derde van de extra inkomsten naar de poetshulpen, terwijl de rest naar de Vlaamse begroting vloeit. “Dit is gewoon een belastingverhoging”, stelt Ongena in een debat.

Thijs Verbeurgt, fractieleider van Vooruit, spreekt dit tegen. Hij benadrukt dat de Vlaamse regering de extra inkomsten wil gebruiken voor investeringen in onderwijs en kinderopvang. “Ook de poetshulpen profiteren hiervan, want door lagere schoolkosten verhogen we hun koopkracht indirect”, zegt Verbeurgt. Toch blijft hij erbij dat de verhoging van 1 euro rechtstreeks naar de poetshulpen zal gaan.

Meer
door Redactie
Lees meer...