Prinses Delphine schrijft brief aan premier De Croo: Wat is er aan de hand?

Prinses Delphine, de halfzus van koning Filip, schreef onlangs een brief naar premier Alexander De Croo. In de brief klaagt ze erover dat ze niet wordt uitgenodigd voor bepaalde officiële ceremonies. Hier is wat er precies aan de hand is.

Afgelopen vrijdag bracht Het Laatste Nieuws naar buiten dat prinses Delphine via haar advocaat een brief naar premier De Croo stuurde. In de brief uit ze haar teleurstelling over het feit dat ze minder vaak wordt uitgenodigd voor officiële evenementen in vergelijking met prinses Astrid en prins Laurent, de zus en broer van koning Filip.

Reactie van Premier De Croo

Premier De Croo reageerde snel op de brief van prinses Delphine. Hij legt uit dat de reden simpel is: prinses Delphine heeft geen officiële functie binnen de koninklijke familie. “Personen die een uitnodiging krijgen voor die evenementen, voeren een officiële functie uit in ons land. Een deel van de koninklijke familie heeft een officiële functie, prinses Delphine niet”, stelt De Croo.

Omdat prinses Delphine geen officiële functie heeft, ontvangt ze ook geen dotatie van de staat. Dit betekent dat ze geen verantwoording hoeft af te leggen over haar activiteiten en geen toestemming van de regering nodig heeft voor wat ze doet. Hierdoor kan ze vrij deelnemen aan bijvoorbeeld tv-programma’s zoals Dancing with the Stars op VTM. Aan de andere kant betekent dit ook dat ze niet standaard bij de genodigden is voor officiële evenementen zoals Koningsdag.

Reactie van prinses Delphine

Prinses Delphine laat weten dat ze geen controverse wilde veroorzaken met haar brief. Haar advocaat, Marc Uyttendaele, verklaarde: “Ze kreeg te horen dat dit gerechtvaardigd werd door het feit dat ze geen toelage uit de staatskas ontvangt – iets waar ze ook nooit om gevraagd heeft.” Ze betreurt ook dat haar vertrouwelijke brief uitlekte.

Prinses Delphine was wel aanwezig tijdens het defilé op de nationale feestdag, maar voor andere officiële bijeenkomsten blijft ze meestal afwezig. Haar situatie benadrukt het verschil tussen leden van de koninklijke familie met en zonder officiële functies en de bijbehorende verantwoordelijkheden en privileges.

Meer
Lees meer...