Pro-Russische cyberaanval treft websites Belgische politiek

Het Centrum voor Cybersecurity België bevestigt dat verscheidene websites in de late namiddag slachtoffer werden van een zogeheten DDOS-cyberaanval. Het gaat om een pro-Russische cyberaanval. Of die ook vanuit Rusland zelf aangestuurd werd, is niet duidelijk.

In het nieuws: De websites van premier Alexander De Croo, het Koninklijk Paleis en van de Kamer en de Senaat waren even onbereikbaar wegens overbelasting die veroorzaakt werd door een DDOS-aanval. Dat meldde HLN en is daarna bevestigd door het Centrum voor Cybersecurity België.

Concreet: Op de startpagina’s verscheen plots “We komen naar België om de Rusland-hatende sites te vernietigen.” De Oekraïners werden ook omschreven als “neo-nazi’s”, wat gebruikelijk is in de Russische propaganda.

  • Het CCB zegt de aanval vroeg gedetecteerd te hebben, waardoor er preventieve maatregelen genomen konden worden.
  • De getroffen websites waren snel weer online, op die van de Senaat – de minst belangrijke – na.

De vermoedelijke aanleiding: De cyberaanvallers verwezen in hun boodschap expliciet naar de Belgische steun aan Oekraïne en de belofte om in 2025 F-16’s te leveren. Premier De Croo en Koning Filip gingen tijdens het blitzbezoek van Volodymyr Zelensky gisteren aan Brussel ook op de foto met de Oekraïense leider.

Meer
Lees meer...