Professor telt nulletje te weinig: plots fout van 135 miljoen euro in rapport over kostprijs sluiting kerncentrales

Er staat een grote fout in het rapport van professor Johan Albrecht, die in opdracht van de regering de financiële implicaties van verschillende scenario’s van een kernstap berekende. Albrecht maakte een rekenfout van 135 miljoen euro, dat bevestigt ook het kabinet van minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR).

Er is een grote fout geslopen in het rapport van de Gentse professor Johan Albrecht. Die is door de federale regering aangesteld om de financiële implicaties van het Energiepact te berekenen. Volgens de cijfers, die gecommuniceerd werden door het kabinet van minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR), krijgt Albrecht daar 17.000 euro voor.

In de introductie van zijn studie haalt Albrecht twee grote scenario’s aan. Een eerste optie is om de Belgische kerncentrales tegen 2025 te sluiten en ze te vervangen door gascentrales. De andere optie is om nog twee nucleaire reactoren langer operatief te houden en dus minder gascentrales te moeten inschakelen.

N-VA is te vinden voor het tweede scenario, de andere regeringspartners willen de kerncentrales zo snel mogelijk opdoeken.

Albrecht wijst erop dat het eerste scenario 900 miljoen euro meer zou kosten dan het tweede tegen 2030. Als het tweede scenario uitgevoerd wordt, zou dat tegen 2030 amper 15 miljoen euro kosten. Dat wordt tot drie keer toe herhaald in het rapport.

twitter @Marghem

Fout van 135 miljoen euro

Maar er is nog een probleem. Zo heeft Albrecht in zijn rapport de tabellen gepubliceerd, waarmee hij aan het cijfer van 15 miljoen euro kwam. Dat schrijft de Franstalige krant Le Soir. Als de berekening gemaakt wordt, kunnen we afleiden dat scenario 1 tegen 2030 2,16 miljard euro zou kosten en dat scenario 2 dan 2,01 miljard euro zou kosten. Het gaat dus om een verschil van 150 miljoen euro en niet van 15 miljoen euro, zoals Albrecht schrijft. Albrecht heeft nog niet gereageerd op het artikel van Le Soir, maar het kabinet van Marghem bevestigt wel aan de Franstalige krant dat het om een fout gaat… een fout van 135 miljoen euro.

Meer
Lees meer...