Protesten tegen toeristen over heel Spanje blijven duren


In het kort

  • Ondanks het einde van het zomerse vakantieseizoen blijven de protesten tegen het toerisme aanhouden in Spanje.
  • Op de Canarische Eilanden hebben duizenden mensen geprotesteerd tegen het toerisme. Er zijn ook demonstraties gepland in steden als San Sebastian en Sevilla.
  • Deskundigen voorspellen dat Spanje in 2040 Frankrijk zal overtreffen als wereldleider in toerisme, met meer dan 115 miljoen buitenlandse bezoekers.

De woede over het overtoerisme in Spanje houdt aan ondanks het einde van het zomerseizoen, omdat toeristen in de wintermaanden de zon blijven opzoeken.

Er zijn protesten gepland in steden als San Sebastian en Sevilla, met demonstranten die borden dragen met de tekst “We zijn in gevaar; ontgroei het toerisme!”. Op de Canarische Eilanden gingen al duizenden de straat op tegen het toerisme. Dit jaar lijkt een keerpunt te zijn in de houding ten opzichte van toerisme in Spanje en een groot deel van Europa. De hausse in het reizen na de pandemie heeft ertoe geleid dat de sector het niveau van voor de pandemie heeft bereikt of zelfs overtroffen. Verwacht wordt dat Spanje tegen het einde van het jaar meer dan 90 miljoen buitenlandse bezoekers zal ontvangen. Experts voorspellen dat dit aantal zal stijgen tot 115 miljoen in 2040, waardoor Spanje mogelijk de wereldleider in toerisme wordt en de huidige koploper Frankrijk voorbijstreeft.

De opkomst van antitoerismeprotesten

Antitoerismeprotesten ontstonden voor het eerst in april op de Canarische Eilanden, waaronder een hongerstaking van zes demonstranten op Tenerife tegen twee grote toerismeprojecten op het eiland. Deze demonstraties hebben zich verspreid naar andere populaire toeristische bestemmingen zoals de Balearen, Alicante en Barcelona, waar sommige demonstranten zelfs met waterpistolen op toeristen gericht waren en “Toeristen ga naar huis!” riepen.

De grieven achter de protesten

De grieven achter deze protesten zijn vergelijkbaar met die tijdens de zomermaanden. Critici beweren dat toerisme voor sommigen een gouden gans is, maar dat het een economisch model is dat iedereen schaadt. Ze wijzen op de manier waarop steden de behoeften van toeristen voorrang geven boven die van de inwoners. Openbare ruimtes worden aangepast voor kortstondige bezoekers en de toeristenindustrie creëert vaak onzekere banen.

Een grote zorg is de impact van het toerisme op de huurprijzen, die stijgen door de kortstondige accommodatie. Dit draagt bij aan een bredere huisvestingscrisis in Spanje, waarbij bijna de helft van de gezinnen die tegen marktprijzen huren het risico lopen op armoede of sociale uitsluiting. Voorstanders van de toeristische sector benadrukken echter het belang ervan voor de Spaanse economie. De sector vertegenwoordigt 13 procent van het Spaanse BBP en zorgt voor ongeveer drie miljoen banen, waardoor het herstel van het land na de pandemie wordt gestimuleerd.

Maatregelen om de bezorgdheid weg te nemen

Er zijn maatregelen genomen om de bezorgdheid van de demonstranten weg te nemen. Barcelona heeft een verbod aangekondigd op toeristische appartementen voor de korte termijn vanaf 2028. Palma de Mallorca heeft een maximum gesteld aan het aantal cruiseschepen dat in de haven aanlegt en Tenerife heeft grenzen gesteld aan bezoekers van bepaalde natuurparken. Sevilla is ook van plan om toeristen te laten betalen voor het betreden van het populaire plein Plaza de España.

Ondanks deze maatregelen zijn sommigen nog steeds niet overtuigd. Zij stellen dat deze acties onvoldoende zijn en dat er fundamentelere veranderingen nodig zijn. De protesten zullen doorgaan, zeggen ze, totdat de sector hervormd is ten gunste van zowel de inwoners als de toeristen.

Meer
Lees meer...