PS, cdH en Ecolo laten alle remmen los over Jan Jambon en zijn collaboratie-uitspraken: “Michel, fluit hem terug!”

Een N-VA-kopstuk dat iets zegt over de collaboratie in de Tweede Wereldoorlog? Die heeft gegarandeerd een rel aan zijn been. En kijk: PS, cdH en Ecolo rollen over elkaar om Jan Jambon aan te vallen. Ze doen dat niet rechtstreeks, maar via premier Charles Michel (MR). Die moet volgens hen Jambon onmiddellijk terugfluiten.

Vervelend voor Michel I, dat relletje over Jan Jambon. De kern, gepland voor vandaag, werd afgelast. En premier Charles Michel (MR) geeft geen commentaar. 

Wat heeft Jan Jambon (die een beetje de reputatie van flapuit heeft) dan precies gezegd over de collaboratie? Wel, het was in de krant La Libre Belgique, die de uitspraken geen voorpaginanieuws, zelfs geen titel van een artikel waard vond. Helemaal op het einde van het interview vraagt de krant naar de samenkomsten van het Sint-Maartensfonds, waar Jambon ook naartoe ging. “Dat Sint-Maartensfonds, dat zijn toch mensen die gecollaboreerd hebben met de Duitsers? Dat is niet niks.”

Jambon antwoordt het volgende: “Ik daag iedereen uit één zin, één tekst te vinden waarin ik de collaboratie verdedig. De collaboratie was een fout. De Vlaamse beweging is gedurende tientallen jaren geïsoleerd. Maar het is achteraf gemakkelijker om dat te zeggen. De mensen die collaboreerden met de Duitsers hadden hun redenen. Ik was nog niet geboren toen dat gebeurde.”

“Er bestaan geen goede redenen om met de Duitsers te collaboreren”

Geen nieuws dus voor La Libre, wel groot nieuws voor de PS en het cdH. Die rolden over elkaar om de uitspraken, of liever één zin daaruit, te veroordelen: “De mensen die collaboreerden met de Duitsers hadden hun redenen.” Die zin bleek meer dan genoeg.

Benoît Lutgen, de cdH-voorzitter, ging helemaal loos. Niet tegen Jambon, wel tegen zijn politieke vijanden van de MR, premier Charles Michel op kop: “Ik vraag dat de premier deze uitspraken veroordeelt. Er bestaan geen goede redenen om tijdens de oorlog met de Duitsers te collaboreren. Ik plaats de eerste minister voor zijn verantwoordelijkheid. Men kan niet aanvaarden dat een minister, en zeker een vicepremier, dergelijke verklaringen aflegt.”

De PS stuurde meteen ook een vlammend communiqué: “Deze uitspraken zijn onrustwekkend, zeker als ze uit de mond van een minister, die alle Belgen moet vertegenwoordigen, komen.” De PS loste meteen een stroom van tweets, om de zaak aan te kaarten.

Ook Ecolo reageerde fel. Op een persconferentie van Groen en Ecolo over het regeerakkoord had Jean-Marc Nollet het volgende te zeggen: “Ik hoop echt dat Charles Michel zich spontaan gaat distantiëren. Wij waren gechoqueerd, Jambon speelt met symbolen. Misplaatst en onnodig. Het gaat niets toevoegen, maar eerder mensen irriteren en tegen elkaar opzetten.”

“Oneerlijke interpretatie”

Jambon zelf reageerde via persbureau Belga. “Collaboratie kan niet gerechtvaardigd worden. Het was een historische vergissing met verregaande gevolgen.” De kersverse minister betreurt de “oneerlijke interpretatie” van zijn woorden. “Maar als die foutieve interpretatie mensen zou hebben gekwetst, dan heb ik daar spijt van.”

In het verleden stelde de MR zich hard op over alles wat rook naar Vlaams-nationalisme en de collaboratie. Het is afwachten hoe Michel gaat reageren. Morgen legt hij in het parlement de regeerverklaring af met een State of the Union. Woensdag en donderdag is er het parlementaire debat. Uitgelezen moment dus voor de PS en het cdH om de zaak nog eens op tafel te gooien dan. 

Meer
Lees meer...