PS-kopstuk Labille, de rode ridder die tegen toplonen vocht, verdient zelf meer dan 400.000 euro per jaar

In de Franstalige pers gonst het van geruchten rond Jean-Pascal Labille, de vorige minister van overheidsbedrijven. Dat hij, als revisor en voormalige topman van de socialistische mutualiteiten een big boss van de PS was, dat wisten we al. Maar volgens L’Echo verdiende hij op die post meer dan 400.000 euro per jaar. De PS’er weigert alle vragen daarover te beantwoorden.

Vandaag kondigt Alexander De Croo (Open Vld) aan dat hij niet langer een plafond wil leggen op de toplonen van managers van overheidsbedrijven. Die maatregel werd ingevoerd door zijn voorganger als minister van Overheidsbedrijven, Jean-Pascal Labille. Die PS’er zat als een waakhond van zijn partij in de regering en pakte de overheidsbedrijven behoorlijk stevig aan. 

Zijn belangrijkste maatregel die we onthouden: de lonen van het topmanagement van overheidsbedrijven bevriezen op 290.000 euro per jaar. Maar blijkbaar heeft hij die maatregel niet zo grondig genomen. “Wij stellen vast dat hij nooit een wettelijk kader gegeven heeft aan die maatregel. Dus niets staat ons in de weg om dat te herroepen. Het is gewoon niet zo’n goed idee om dat allemaal vanuit de overheid te willen vastleggen”, klinkt het binnen de regering.

Gegniffel bij de regering over Labille

Overigens is er op de regeringsbanken heel wat gegniffel te horen over Labille. Want in L’Echo trekt die een wel heel zwakke verdediging op: “Waarom zou ik over mijn salaris openheid moeten geven als andere dat niet doen? Als men transparantie wil, dan geldt die voor iedereen”, laat Labille weten. 

De zakenkrant baseert zich op het loon van Labille in 2012, vlak voor hij minister werd. En toen verdiende hij een pak meer dan de 290.000 euro die hij zelf oplegde aan de overheidsbedrijven. De Luikenaar is kampioen van de bestuursmandaten, met 52 postjes in allerlei raden van bestuur. En die vergoedingen samengeteld brengen hem dus boven de 400.000 euro. 

Bij de socialistische mutualiteiten had hij 13.897 euro bruto per maand, met trimestriële premies van 14.400 euro. In totaal dus 224.364 euro, plus nog wat extra’s uit subcomités waar hij in zat maar waarover hij weigert te communiceren. Bij de SRIW, de gewestelijke investeringsmaatschappij van Wallonië, verdiende hij 9.236 euro, plus nog eens 6.000 euro als voorzitter van het audit-cmoité. Bij het sociaal secretariaat HPD verdiende hij 18.909 euro. Bij P&V verzekeringen verdiende hij 144.736 euro. Dat brengt de som op meer dan 400.000 euro, en dan zijn er nog mandaten waarover hij niet communiceert.

epa
Meer
Lees meer...