Qanon-stichter Q deelt na 2 jaar opnieuw cryptische boodschap

De anonieme Q keerde terug op de avond dat het abortusarrest Roe v. Wade werd afgeschaft in de VS.

Qanon is een van de meest invloedrijke complottheorieën in de moderne geschiedenis. De vele aanhangers van ‘Q’, een anonieme forumgebruiker die met raadselachtige berichten de leer van de samenzwering verspreidt, beweren dat de deep state druk aan het werk is om voormalig president Donald Trump tegen te werken. 

De deep state zou bestaan uit een groep hooggeplaatste politici die eigenlijk Satanische en kannibalistische seksuele misbruikers van kinderen zouden zijn. Bovendien zou die elite een globale kinderseksbende runnen. Trump zou aangesteld zijn door het Amerikaanse leger om president te worden en de bende aan te pakken. Qanon werd feitelijk geboren uit Pizzagate, een theorie die meent dat pizzarestaurant Comet Ping Pong in Washington D.C. een schakelpunt van zo’n wereldwijde kinderseksbende zou zijn. Dat leidde zijn aanhangers af van gelekte mails van John Podesta, campagnemanager van voormalig presidentskandidaat Hillary Clinton.

Vrijdagavond zond de mysterieuze Q voor het eerst sinds twee jaar opnieuw een bericht de wereld in, ongeveer rond dezelfde tijd dat het land in shock was door het afschaffen van abortusarrest Roe v. Wade. Q post zijn berichten op 8kun, het voormalige 8chan en een neefje van het meer bekende 4chan. Op die internetfora kunnen gebruikers volledig anoniem berichten delen, waardoor er een vorm van rauwe ongefilterde discussie ontstaat, vaak doorspekt met ironische humor, forse kritiek en originele content, maar ook racisme en complottheorieën.

“Klaar om je land weer te verdedigen?”

Maar gebruikers kunnen ook een soort pseudoprofiel onderhouden op fora zoals 8kun en 4chan. Dit gebeurt via een tripcode, ofwel een unieke code die verbonden is met een naam, zoals Q gebruikt om zich te identificeren.

“Zullen we nog eens een spelletje spelen?”, klonk het eerste bericht van Q. Wanneer gebruikers Q vroegen waarom hij zo lang verdwenen was, antwoordde die dat “het op deze manier moest gedaan worden”. Vervolgens vroeg Q of iedereen “klaarstond om je land weer te verdedigen”. “Denk aan je eed”, voegde de anonieme Q toe.

Ondanks de cryptische boodschappen van Q, is hij of zij uitgegroeid tot de grondlegger van een bijzonder machtige beweging die zelfs binnen de Republikeinse partij aanhangers telt. Congresleden Marjorie Taylor Greene en Lauren Boebert zouden openlijk de Qanon-theorie steunen. Uit een bevraging in 2021 werd duidelijk dat ongeveer 15 procent van de Amerikanen gelooft dat de wereld bestuurd wordt door een globaal netwerk van Satanistische pedofielen binnen de elite.

Q stopte in 2020 met berichten delen nadat Trump werd geklopt in de verkiezingen door Joe Biden. Ron Watkins, een voormalige beheerder van 8kun, wordt ervan verdacht de ware Q te zijn. Hij is momenteel kandidaat voor een zetel in het Lagerhuis van de staat Arizona.

(am)

Meer
Lees meer...