Quarantaineregels voor onderwijs versoepelen

De verschillende Belgische ministers van Onderwijs zijn tijdens de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC) woensdag tot een akkoord gekomen over soepelere quarantaineregels in de scholen. Voortaan zullen enkel besmette kinderen thuis moeten blijven.

Door de enorme verspreiding van de Omikron-variant zagen steeds meer scholen zich genoodzaakt de deuren te sluiten en volledig over te schakelen op afstandsonderwijs. Daarom waren de onderwijskoepels zelf vragende partij om de regels te versoepelen.

Dit zijn de nieuwe regels voor scholen vanaf donderdag:

  • Enkel leerlingen die besmet zijn met of symptomen hebben van het coronavirus moeten thuis blijven.
  • Ook na een hoogrisicocontact mogen leerlingen in de lagere school naar de klas komen. Leerlingen in het secundair onderwijs die niet gevaccineerd zijn, moeten dan wel tien dagen thuis blijven.
  • De CLB’s staan niet langer in voor contacttracing op school.
  • Meerdaagse schoolreizen zijn toegelaten, hier wordt een voorafgaandelijke zelftest sterk aangeraden.

“Quarantaineregels waren druppel op een bakplaat”

Met de nieuwe quarantaineregels hopen de ministers van Onderwijs de scholen opnieuw meer ademruimte te geven. De Omikron-variant raast aan een sneltempo door het land en zorgt voor een absoluut recordaantal besmettingen.

Ook kinderen blijven deze keer niet gespaard van een besmetting. Dit maakte het stilaan onhoudbaar om de “regel van vier” te blijven navolgen. Die regel bepaalde dat van zodra er vier besmettingen waren in een klas, alle leerlingen in die klas in quarantaine moesten – ongeacht of ze gezond of ziek waren. Door die regel moesten al 102 Vlaamse scholen de deuren volledig sluiten.

“Het is ook niet zo dat die procedures heel effectief waren”, gaf Sciensano-viroloog Steven Van Gucht woensdagavond toe in De Afspraak. “Je zou kunnen zeggen dat dit quarantainebeleid bijna een druppel op een hete plaat was, de impact daarvan was heel beperkt. Het is nog altijd veel belangrijker om naar de algemene maatregelen te kijken, zoals ventilatie, mondmaskers, klasbubbels als dat kan.”

Na onderwijs ook bedrijfswereld?

Niet alleen het onderwijs wordt zwaar getroffen door de strikte quarantaineregels. Ook de werkgevers maken zich al langer grote zorgen over de grote personeelsuitval. Uit een rondvraag van werkgeversorganisatie VBO bleek dat ruim driekwart van de Belgische bedrijven een impact ondervindt van de coronamaatregelen.

De werkgevers eisen daarom een noodplan van de regering, zodat ondernemingen flexibeler kunnen ingrijpen wanneer er een grote personeelsuitval dreigt.

(mah)

Meer
Lees meer...