Raad van State schorst sluiting van cultuursector

De cultuursector mag in principe de deuren meteen opnieuw openen. De Raad van State beoordeelt de sluiting van de cultuursector als ‘disproportioneel’. De sector werd na het laatste Overlegcomité gesloten, uit schrik voor de verspreiding van de Omikronvariant. Nu wordt die sluiting echter nietig verklaard door het rechtscollege.

“De Raad heeft voorlopig geoordeeld dat die maatregel disproportioneel is en dat de bestreden handeling niet steunt op adequate motieven waaruit opgemaakt zou kunnen worden waarom het bezoeken van culturele voorstellingen bijzonder gevaarlijk zou zijn voor de volksgezondheid”, staat te lezen in het arrest.

Het arrest sluit ook aan bij wat experten en de sector zelf oordelen: er is voldoende aangetoond dat cultuurevenementen kunnen doorgaan, mits de al bestaande maatregelen, zoals het dragen van een mondmasker, voldoende verluchting en het gebruik van een CST-pas, worden toegepast.

De beslissing van de Raad van State volgt enkele uren nadat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke in overleg ging met de sector. Die laatste kwam hier echter ontgoocheld uit: de minister kondigde aan dat een snelle heropening niet voor meteen zou zijn, maar mondjesmaat. Daarover zou hij volgende week opnieuw over samenzitten met de sector.

Tot nu dan: de Raad van State oordeelt in het 38 pagina’s tellend arrest dat de sector gewoon open mag. Andere maatregelen blijven echter behouden.

(jvdh)

Meer
Lees meer...