Left Right
scrollTop top

Raak van die kriebelende trui af: hier zijn drie tips om ervoor te zorgen dat jouw exemplaar kriebelvrij blijft


Raak van die kriebelende trui af: hier zijn drie tips om ervoor te zorgen dat jouw exemplaar kriebelvrij blijft

Niet duur, jouw kleur en nét je maat: de perfecte wollen trui is een zeldzaamheid die gevierd moet worden. Enig nadeel: je zou wel eens een kriebelexemplaar in je handen kunnen hebben en dat weet je natuurlijk pas als je al lang thuis bent en het bonnetje in de vuilbak hebt gemikt. Gelukkig hebben wij drie tips om je trui kriebelvrij te maken. 

Hoe komt het dat je trui kriebelt? Dat hangt af van de wolsoort. In essentie komt het hier op neer: hoe minder fijn de wol, hoe grover de vezels en hoe meer hij kan jeuken. Hoe weet je hoe zacht je wol is? Dure wol, zoals Merino of Alpaca hebben een laag microngehalte: hoe lager hoe beter. Voor standaardkledij, die je in gewone winkels vindt, ligt het microngehalte meestal op 31 of lager.

Maar goed, je hebt nu dé ideale trui liggen en je wil gewoon van de jeuk af. Hoe ga je daarmee aan de slag? Wij hebben drie gouden tips voor jou verzameld en na deze behandeling zou jij gewoon van jouw trui moeten kunnen genieten.

1. Conditioner

iStock
Conditioner maakt je haar superzacht en hetzelfde is waar voor wol. Hoe doe je dat? Maak een sopje van een paar liter water en een paar eetlepels conditioner. Goed mengen, leg er de trui voorzichtig in, zorg dat het middel goed inwerkt en haal ‘m er dan uit. Wat je ook doet, knijp ‘m niet uit. Herhaal: knijp je wollen gerei nooit uit. Laat ‘m vervolgens plat drogen.

2. Azijn

iStock
Azijn is eigenlijk al hét huishoudhulpje dat je voor alles gebruikt, maar als je klaar bent met je badkamer poetsen, je wc reinigen en je kranen ontkalken, kan je ’t goedje ook gebruiken om je trui te ontkriebelen. Clevere huishoud(st)ers weten ook dat azijn je wasverzachter kan vervangen. Doe dus gewoon een flinke scheut azijn in je wasverzachterbakje, was je trui op 30°C en laat ‘m niet te hard zwieren. Kriebels wég. Tip voor gevorderden: spoel je trui niet na.

3. Vriezer

iStock

Maak plaats vrij in je vrieskist, want je sweater er even inleggen kan de kriebels weghalen. Maak je trui een beetje nat, plooi ‘m dan zoals je ‘m wil opbergen in je vriezer en steek ‘m dan voor de zekerheid in een zakje. Leg ‘m in de vriezer tot hij volledig bevroren is, haal ‘m er dan uit en laat hem dan ontdooien zoals hij geplooid was. Probeer ‘m eerst volledig te laten ontdooien: anders forceer je de vezels en breek je letterlijk stukken van je trui. Ontdooid en droog? Laat de winter dan maar komen.

Hier is de beloning: sweatertime!

Giphy

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…