Raymonde Le Lepvrier, de vakbondsleider van het FGTB die in Namen winkel terroriseert

Mensen die willen werken maar gedwongen worden de zaak stil te leggen tijdens een staking, het lokt heftige reacties uit. Meest frappant voorbeeld gisteren: de actie van Raymonde Le Lepvrier, de regionale secretaris van de socialistische vakbond FGTB. Die liep zomaar een kledingwinkel binnen, zette de boel op stelten en dwong het personeel te sluiten. Daar werd een video van gemaakt, en die lokt heftige reacties uit. 

Het is een beeld van de staking dat blijft hangen: een groepje actievoerders onder leiding van Raymonde Le Lepvrier, de regionale bazin van de SETca, een afdeling van de socialistische bond FGTB, dat binnenvalt in kledingwinkel L&L in Namen. 

“Vous devez fermer ce magasin tout de suite”

De groep, met Le Lepvier op kop, gaat vastberaden binnen en begint gewoon kleding uit de rekken te plukken en rond te gooien. Een videojournalist van La Meuse filmde alles, en het filmpje spreekt boekdelen. 

Le Lepvier blaft de gerante die komt toegesneld toe: “Vous devez fermer ce magasin tout de suite”, “onmiddellijk deze winkel sluiten”. “Denkt u dat u me zo zal kunnen stoppen?”, reageerde de uitbaatster. “U moet hier weg.” Maar uiteindelijk gaat de winkeluitbaatster akkoord, ze wil geen ellende.

De agressie die uitgaat van de actie van Le Lepvier zorgt voor schokgolven. Onder meer La Libre Belgique haalt vernietigend uit naar de houding van de vakbondsleidster. “Een dergelijk gebrek aan respect voor werknemers die het orderwoord van het gemeenschappelijk vakbondsfront weigeren te volgen, wat ook hun motivering mag zijn. Een stakingsrecht kan maar overeind blijven als het ook het recht op werken respecteert.”

Onder meer Hendrik Vuye, de fractieleider van de N-VA in de Kamer, reageerde zeer fel. Maar hij is heus niet de enige. Radio 1-presentator Xavier Taveirne noemde het op Twitter “waanzin”. “Als je mensen moet overtuigen door hun winkel overhoop te halen, scheelt er iets met je argumenten. Waanzin.” Ook econoom Ivan Van de Cloot haalde hard uit: “Dit gebeurt in Namen als je als winkeluitbater je het in je hoofd haalde om vandaag de winkel open te doen.

Hier is Raymonde Le Lepvrier in een boodschap aan haar achterban in 2013.
Ondertussen regende het Twitter al reacties. Want de trui van Raymonde Le Lepvrier is blijkbaar dezelfde als die van twee jaar geleden. “Trut van het jaar” krijgt ze als titel. De cafés sloot ze dan weer niet.De vijandigheid ten opzichte van de FGTB-leider is bijzonder hoog op sociale media.
Meer
Lees meer...