Frankrijk legt als eerste land recht op abortus vast in de grondwet

Maandag stemde het Frans parlement tijdens een speciale zitting in met een nieuwe wetsvoorstelling. Hierbij wordt het recht op abortus vastgelegd in de grondwet. Daarmee zijn ze ook het eerste land dat dit doet. In Frankrijk blijft de Kerk wel tegen abortus. Er werd al vaker doorheen de jaren door zowel voor- en tegenstanders van abortus gedemonstreerd.

Al sinds midden jaren zeventig was abortus legaal in Frankrijk, maar dit werd toen nog niet in de wet opgenomen. Nu heeft het parlement gestemd om het recht op abortus in de grondwet op te nemen. Het Franse lagerhuis en hogerhuis hadden hier al apart op ingestemd, maar de stemming in het parlement was verplicht om de wet door te kunnen voeren. Bij deze stemming stemden in totaal 72 leden tegen en 780 voor.

Reden

President Emmanuel Macron besloot deze stap te nemen nadat de Verenigde Staten besloten dat het bij hen geen landelijk recht meer is, maar wordt beslist door de individuele staten. Daarom wil Macron ervoor zorgen dat de wet onomkeerbaar is door het in de grondwet te verankeren. Voordat de stemming begon, vertelde premier Gabriel Attal aan het parlement dat het recht op abortus in gevaar bleef. Hij zei dan ook dat hij een boodschap naar de vrouwen wou sturen waarin staat dat alleen zij over hun lichaam mogen beslissen.

Veel mensen kwamen op straat om de grondwet te vieren en op de Eiffeltoren verscheen de tekst ‘Mon corps, mon choix’. Vrouwen zeggen dat er veel emoties gepaard gingen met de nieuwe wet. Critici zeggen dat de wet niet per se fout is, maar wel onnodig aangezien het al deel was van een andere grondwet. Het Vaticaan is niet blij met de nieuwe wet en zegt dat er geen recht kan zijn om een mensenleven weg te nemen. Mensen die tegen abortus zijn verzamelden zich in Versailles dichtbij het Paleis om zich te verzetten tegen de grondwetswijziging.

Meer
Lees meer...