In Ohio, een staat in de VS, zal het binnenkort praktisch gezien niet meer mogelijk zijn om abortus te plegen, daar heeft de Republikeinse partij voor gezorgd. Abortus verbieden kan niet, maar in Ohio mag het niet zodra er een hartslag te zien is, in praktijk vanaf zes weken zwangerschap. De redenering volgens één van de Republikeinse stemmers is dat “moeder worden nodig is.”
Je zal er maar wonen: eerder deze maand werd in Ohio een wet gestemd waardoor vrouwen geen abortus meer mogen plegen vanaf zes weken zwangerschap. Dat wil zeggen dat in praktijk abortus heel erg moeilijk wordt. Je kan pas testen voor zwangerschap vanaf 4 weken na bevruchting en vaak raken vrouwen er niet aan medische zorg voor zes weken.
Zes weken
Artsen raden ook af om een curretage uit te voeren voor er iets te zien is op een scan, om zeker te zijn dat er geen organen geraakt worden. Maar eer je iets kan zien op een echo, is een vruchtje al zes weken oud en heeft het dus een hartslag. Vanaf nu staat dat in de staat Ohio gelijk aan een misdrijf van de vijfde klasse.. Met andere woorden: je kan er als arts én als vrouw voor veroordeeld worden als je abortus pleegt als er al een hartslag te zien is. Dat kan je een boete van 2.500 dollar (2.200 euro) opleveren en één jaar in de gevangenis.
Maar dat is natuurlijk niet het probleem: hét grote probleem is dat vrouwen niet in staat zullen zijn om een veilige abortus te laten uitvoeren. Er zijn wel uitzonderingen voorzien voor vrouwen wiens leven in gevaar komt door de zwangerschap of wie een medisch noodgeval van andere aard heeft. Maar een uitzondering voor verkrachting of incest komt er niet (net zoals in dit schrijnende geval van een tienjarig meisje.)
Moederschap moet verplicht worden
Tijdens het debat in het parlement van Ohio argumenteerde de Republikeinse volksvertegenwoordiger Christine Hagan dat “moeder zijn niet eenvoudig is, maar wel noodzakelijk.” Door de wet te stemmen hoopt Hagan verder dat het moederschap quasi-verplicht wordt. Om dat argument wat kracht bij te zetten, nam ze haar baby-tweeling mee naar het parlement.
In deze Europese landen is abortus nog steeds verboden.
Dat we meer kinderen moeten krijgen om de bevolking in stand te houden, is een argument dat veel Republikeinen gebruiken in het anti-abortusdebat. Maar daarbij vergeten ze wel naar de cijfers te kijken: 60 procent van de vrouwen die abortus pleegt in de VS, is al moeder. Het andere derde is grotendeels overtuigd van het feit dat ze ooit kinderen willen, gewoon niet nu. Het gaat ‘m Hagan dus niet om het beschermen van het leven voor het begint, maar over controle.
The Pro-Life movement is strong because Americans believe in it! ??https://t.co/0M8oBTM1dF
— Christina Hagan (@RepHagan) 20 november 2018
Abortus is moord?
Dat wordt nog eens bewezen door de wet die de Republikeinen uit Ohio er ook nog willen laten doorkomen. Daarbij zou een bevruchte eicel dezelfde status krijgen als een persoon. Dat heeft verregaande gevolgen: als een vrouw abortus pleegt, staat dat gelijk aan moord. Maar ook slechte gewoontes zouden bestraft kunnen worden: koffie drinken tijdens de zwangerschap, bijvoorbeeld, of ongepasteuriseerde kaas eten, of roken.
Aangezien het moment van bevruchting ook onder discussie staat, zou in principe elke vrouw die menstrueert en seks heeft met mannen, continu onder controle komen te staan, voor het geval ze per ongeluk iets ongezonds doet en de bevruchte eicel bedreigt. Zo’n wet is niet nodig om abortus volledig tegen te houden, dat bewees president Trump al. Opnieuw: het gaat ‘m niet om het ongeboren leven te beschermen, maar om een levensstjl opdringen.
Dat verschillende staten trapsgewijs abortus volledig proberen af te schaffen, is geen verrassing. Sinds Brett Kavanaugh werd aangeduid als rechter werd aangeduid in het Hooggerechtshof (vergelijkbaar met de Raad van State in België) bestaat de kans dat abortus helemaal wordt afgeschaft. Door de aanduiding van Kavanaugh is het aantal conservatieve rechters op dat niveau namelijk in de meerderheid.
Waarom komen die wetten nu?
Veel Republikeinen hopen erop dat, door draconische maatregelen door te voeren, iemand de wet naar het federale niveau zal brengen, waarop dat gerechtshof kan beslissen om de wet toch door te laten gaan. Daarvoor kunnen ze zich beroepen op eerdere uitspraken. Als iemand deze wet dus naar het hooggerechtshof brengt, maar zij zes weken als een haalbare kaart zien, kunnen ze zich daar later op beroepen om bijvoorbeeld zwaardere maatregelen ook goed te keuren. Wie daar wat meer uitleg over wil, kan hier terecht.
De wet in Ohio moet ook nog gestemd worden in de lokale Senaat, maar daar wordt ie wellicht goedgekeurd. Ook in Iowa werd al een vergelijkbare wet goedgekeurd, net zoals in Iowa (geen abortus meer na 15 weken) en Cincinatti (geen abortus meer na 11 weken). Het is dus een kwestie van tijd eer de befaamde Roe vs. Wade-wet kan teruggedraaid worden.
Abortus in België
In België werd abortus overigens ook nog maar recent uit de strafwet gehaald. In België mag abortus zonder motivatie tot 12 weken. Na twaalf weken is er een medische aanleiding nodig, maar als basisprincipe is abortus niet strafbaar.