In Nieuw-Zeeland zijn de resten gevonden van een reuzenpinguïn. Een amateur-paleontoloog, iemand die fossiele resten bestudeert, vond het dier in North Canterbury terug. Momenteel worden de resten onderzocht en later dit jaar wordt het dier tentoongesteld.
Een amateur-paleontoloog vond de resten van een reuzenpinguïn terug in Nieuw-Zeeland. Het dier kon maar liefst 1,60 meter groot worden en 80 kilogram wegen. Op die manier vervoegt het dier de lijst van gigantische dieren die vroeger rondliepen op onze planeet.
Ontstaan
De reuzenpinguïn leefde zo’n 66 miljoen jaar geleden. Het beest kon tot 1,60 meter groot worden en is daarmee de grootste pinguïnsoort die ooit leefde. De keizerspinguïn is momenteel de grootst levende soort en kan tot 1,30 meter lang worden. Het dier weegt maximum 23 kilogram, minder dan de helft van de ontdekte soort.
De fossielen die gevonden zijn, zijn belangrijk voor de onderzoekers. Op die manier kunnen ze evolutie van pinguïns beter begrijpen. Zo ontdekten ze al dat de voeten van pinguïns vroegers anders waren dan nu. Uitgestorven pinguïns gebruikten hun voeten vroeger veel meer om te zwemmen. De reuzenpinguïns stonden mogelijk nog niet eens rechtop.
Antarctica
De soort die het meest verwant is aan de nieuwe ontdekking leefde op Antarctica. Paul Scofield, curator van het Canterbury, vertelt dat Antarctica en Nieuw-Zeeland vroeger ontzettend hard op elkaar leken. “Beide gebieden waren compleet anders vergeleken met nu. Zo was Antarctica bedekt met bossen en kenden beide regio’s een heel warm klimaat.”
De resten van de reuzenpinguïn worden later dit jaar tentoongesteld in het museum van Canterbury.