Reuzenwolf uit Game of Thrones bestond echt (maar ’t was een mietje in vergelijking)

De reuzenwolven uit Game of Thrones hebben ooit echt bestaan. Canis dirus was wel niet zo groot al een pony en hij had een hekel aan de kou.

Fans van Game of Thrones weten hoe het zit: reuzenwolven of dire wolves leven ten noorden van de Grote Muur. En ze waren al 200 jaar niet meer ten zuiden van die muur gezien tot Robb Stark zes pups vond in de buurt van Winterfell bij hun dode moeder. Wanneer de winter eindelijk gaat komen in Westeros rukken ze misschien zelfs op tot in King’s Landing. Een mooi stukje fictie, maar reuzenwolven of dire wolves hebben wel degelijk ooit bestaan in onze wereld.

Grootste maar niet zo groot

Ze stierven ongeveer 10.000 jaar geleden uit, hoogstwaarschijnlijk door toedoen van de mens en ook een beetje door klimaatverandering. Canis dirus was de 1,8 miljoen daarvoor een geduchte jager in wat nu Noord- en Zuid-Amerika is. Er zijn duizenden schedels en botten van het beest gevonden om z’n bestaan te bewijzen. Canis dirus was dan wel de grootste wolfachtige die ooit geleefd heeft, zo immens als hij in Game of Thrones wordt voorgesteld was hij wel niet. 1,60 meter van snuit tot staart en hij woog iets van een 85 à 90 kilo. 

Sterker maar trager en dommer

Hij was wel veel sterker dan de huidige wolf. Afgaande op z’n skelet had hij een pak meer spieren, grotere tanden, een bredere kop bijgevolg een pak meer bijtkracht. Anderzijds was hij trager wegens kortere poten en dommer: zijn hersenen waren de helft kleiner dan die van de nu bestaanden wolven. 

Al bij al niet het monster uit Game of Thrones. Bovendien zou Canis dirus er nooit op z’n eentje zijn uitgetrokken. Hij was een roedeldier, nog meer dan de huidige wolven.

Maar wat vooral niet klopt is de habitat. Alles wijst erop dat de reuzenwolven een hekel aan de kou hadden. Ze leefden in in quasi tropische moerassen bijvoorbeeld. Er is nooit een skelet gevonden in gebieden waar we van weten dat het er destijds sneeuwde. 

De reuzenwolven die de makers van Game of Thrones gebruikten bij het filmen zijn Northern Inuit Dogs. Een niet-erkend ras dat ontstond in de jaren tachtig, bij pogingen om een hond te kweken die op een wolf zou lijken. In de soort zit Duitse herder, Siberische husky en een aantal Canadese sledehonden die door de Inuits worden gebruikt.

Meer
Lees meer...