Left Right
scrollTop top

Rocktitanen en Belgische trots: dit was dag 1 op Graspop


Rocktitanen en Belgische trots: dit was dag 1 op Graspop

Op Graspop Metal Meeting heersen sinds gisteren de loeiharde gitaren. Het festival duurt dit jaar vier dagen en alle tickets zijn uitverkocht. We ontvangen ‘metalroyalty’, zoals Iron Maiden, Megadeth, Ozzy Osourne, Guns N’ Roses en Judas Priest. Deze zeven kleppers deden de wei in Dessel gisteren al daveren.

1. Guns N’ Roses

GMM

Guns N’ Roses speelde als eerste headliner een setlist van maar liefst drie en een half uur. De gehele sound van de band stond ietwat stil vergeleken met andere groepen en de stem van Axl Rose was bij momenten aan de zwakke kant, maar dat maakte Slash helemaal goed met zijn gitaarsolo’s. We kregen GNR-klassiekers voor de kiezen, zoals Welcome to the Jungle, You Could Be Mine, Yesterdays, Sweet Child O’ Mine, November Rain, Nightrain en Paradise City.

(Onze volledige review van Guns N’ Roses op Graspop is hier beschikbaar.)

2. Jonathan Davis

GMM

Jonathan Davis is de zanger van Korn, maar al sinds 2007 heeft hij een soloproject lopen. En dat is, om het zacht uit te drukken, speciaal. In plaats van beroep te doen op een basgitarist, heeft Davis een contrabassist in dienst genomen en er staat ook een toetsenist op het podium die allerlei geschifte geluidjes uit de speakers tovert. Het resultaat is een aanstekelijke portie ‘nu metal’.

Tijdens zijn performance is Davis totaal van de wereld. Hij heeft de helft van de tijd zijn ogen toe, beweegt alsof hij in een trance zit, en jongleert met zijn typische Korn-stem van héél hard naar héél zacht. Creepy! En dat allemaal op een bedje van ultralage, trillende gitaren. Tijdens de set van Jonathan Davis gooiden heel wat festivalzangers hun beentjes los en dat is wel een héle prestatie op Graspop.

Hoogtepunten: What It Is, Underneath My Skin, Walk on By en Final Days.

3. Ghost

GMM

De zanger van Ghost heeft een make-over achter de rug. Hij heeft zijn mijter ingeruild voor een Severus Sneep-kapsel en akelig Voldemort-gezicht. De andere vijf bandleden dragen nog steeds hun lange zwarte gewaden en typische maskers, waardoor ze onherkenbaar zijn. We krijgen geen death metal of gothic, zoals hun uiterlijk misschien zou doen vermoeden, maar aanstekelijke hardrock met een knipoog naar de jaren 70.

Kwatongen beweren dat Ghost het tijdens hun concert op Graspop vooral van hun show en gimmick moet hebben. True, bij momenten lijkt het alsof de band op automatische piloot draait, maar op de uitvoering valt niks aan te merken, zeker niet qua zang. Bovendien vallen de songs van hun nieuwe plaat ‘Prequelle’ erg in de smaak bij het publiek.

Hoogtepunten: Rats, Cirice, Monstrance Clock, Dance Macabre, Year Zero en Mummy Dust.

4. Iced Earth

GMM

Iced Earth brengt klassieke heavy metal en power metal van de bovenste plank. De band wordt altijd met open armen onthaald op Graspop (voor de zesde keer al), want met hun virtuoze solo’s, ijzersterke riffs en ontzagwekkende stemprestaties doen ze menig festivalganger hun mond openvallen.

Hoogtepunten: Watching Over Me, The Hunter, Clear the Way en Stormrider.

5. Kataklysm

GMM

Kataklysm, da’s loodzware death metal uit Canada. Hun troeven zijn aanstekelijke grooves, melodische, trage middenstukken en keiharde blastbeats. En dat allemaal op een bedje van de onvermoeibare screams van zanger Maurizio Iacono. Kataklysm heeft pas de nieuwe plaat ‘Meditations’ uit en de nieuwe songs worden in een live setting al vol enthousiasme onthaald door het publiek. Bij momenten lijkt het zelfs alsof de vloer van de Metal Dome op instorten staat omdat iedereen zo vurig mee springt op de muziek. Nog een prestatie van Kataklysm: ze krijgen de tent helemaal vol tijdens het concert van headliner Guns N’ Roses.

Hoogtepunten: Narcissist, The Ambassador of Pain, The World Is a Dying Insect, Crippled & Broken en Open Scars.

6. Fleddy Melculy

facebook @fleddy melculy

Fleddy Melculy is de grappigste metalband van België. Ze zingen in het Nederlands en hebben al twee platen uit: ‘Helgië’ en de ‘De Kerk Van Melculy’. Hun muziek is erg aanstekelijk en met songtitels, zoals T-shirt van Metallica, Apu van de Nightshop, Ik Haat Jazz, Geen Vlees Wel Vis en Dik Meisje, wisten ze brede smiles te toveren op de gezichten van heel wat stoere metalheads.

(Ons interview met Fleddy Melculy naar aanleiding van de release van hun tweede plaat is hier.)

7. Toxic Shock

GMM
Nog een band van vaderlandse bodem! Toxic Shock is een crossoverband. Ze mixen thrash metal met hardcore en het resultaat is laaiende muziek. Denk aan Suicidal Tendencies, Black Flag, D.R.I. en Carnivore, maar dan superorigineel en met een eigen twist. Ze hebben vorig jaar nog een nieuwe cd ‘Twentylastcentury’ uitgebracht, waarvan de nummers nu al mee gekweeld worden. Toxic Shock, da’s moshen, feesten en kei stoer doen!

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899