Roken nog schadelijker dan gedacht: ook je spieren worden rechtstreeks aangetast

Roken nog schadelijker dan gedacht: ook je spieren worden rechtstreeks aangetast

Roken is slecht voor je gezondheid. Dat was zo, dat is zo en dat zal altijd zo blijven. Mochten er toch nog mensen niet overtuigd zijn van hoe schadelijk sigaretten voor je lichaam zijn: onderzoekers hebben aangetoond dat sigarettenrook niet alleen je longen maar ook je spieren rechtstreeks aantast.

Wetenschappers van verschillende universiteiten, zoals die van Californië en Rio De Janeiro, werkten samen aan het onderzoek.

Zwakkere spieren

Dat rokers het lastiger hebben bij het sporten, dat is al lang geen geheim meer. De spieren van een roker zijn namelijk zwakker. Er werd altijd gedacht dat het een gevolg was van de longen die aangetast – en uiteindelijk helemaal kapotgemaakt – werden door de sigarettenrook en dus minder zuurstof naar de spieren konden voeren.

Nu blijkt echter uit de resultaten van het onderzoek dat roken je spieren rechtstreeks – en dus niet indirect via je longen – aantast. De sigarettenrook zorgt er namelijk voor dat het aantal kleine bloedvaten in je spieren verkleint. Aangezien die bloedvaten normaal de zuurstof en voedingsstoffen naar je spieren brengen, worden je spieren dus bijgevolg zwakker.

Belangrijke ontdekking

Volgens een van de onderzoekers, Ellen Breen, is het een zeer belangrijke ontdekking. “We moeten mensen kunnen laten zien dat roken het hele lichaam – en dus ook spiergroepen die cruciaal zijn in het dagelijkse leven – aantast.” Welke van de ruime 400 chemische stofjes in sigaretten nu net verantwoordelijk zijn voor de vermindering van bloedvaten is niet duidelijk. Dat zal bijkomend onderzoek nog moeten uitwijzen.

iStock

Gesponsorde artikelen