Ronde van Frankrijk: Victor Campenaerts pakt ritzege en zorgt voor emotioneel interview

Victor Campenaerts heeft de achttiende rit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De 32-jarige Belg van Lotto Dstny toonde zich de sterkste en slimste van een ruime kopgroep. Na afloop gaf hij een zeer emotioneel interview.

De achttiende rit in de Ronde van Frankrijk stond op voorhand geboekt als een echte overgangsetappe voor de vluchters. Na een lange en zeer actieve aanvangsfase slaagde een ruime groep met 34 renners erin om weg te raken. Onder hen ook de Belgen Wout van Aert, Steff Cras en Victor Campenaerts. Daarnaast schoven met onder andere Geraint Thomas, Jai Hindley, Oier Lazkano, Michael Matthews, Ben Healy en Richard Carapaz ook heel wat toppers mee.

Drie renners sprinter voor de zege

Deze ruime groep kreeg al snel een grote voorsprong, waardoor duidelijk was dat de winnaar voorin zat. Daar ontstond niet veel later een strijd voor de ritzege. Vlak voor de kop van de Côte de Demoiselles Coiffées ging voormalig wereldkampioen Michał Kwiatkowski aan. Victor Campenaerts en Mattéo Vercher sloten kort daarna aan. Heel veel andere renners probeerden nog aan te sluiten, maar niemand slaagde daarin.

Het trio trok dus samen naar de streep. Daar waar Campenaerts in het verleden in gelijkaardige situaties vaak te actief was, had de Belg zich deze keer heel rustig gehouden. Toen Vercher in de laatste kilometer zijn medevluchters probeerde te verrassen met een late uitval, liet hij Kwiatkowski het gat dichten. In de sprint kon hij zo van achteruit komen, waardoor zijn snelheid te hoog was om nog ingehaald te worden.

Opofferingen

Campenaerts pakt zo de mooiste zege uit zijn carrière. Na afloop gaf hij een emotioneel interview waarin hij sprak over de geboorte van zijn kind en de vele opofferingen die hij de voorbije maanden had gedaan voor deze ene rit die hij had aangestipt. De overwinning van Campenaerts is al de vijfde ritzege voor België, na drie sprintzeges voor Jasper Philipsen en tijdritzege voor Remco Evenepoel.

Pogacar blijft in het geel

Bijna 14 minuten na de winnaar kwam het ruime peloton binnen. Daarin zaten ook Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard en Remco Evenepoel, die zo het podium blijven bezetten. Stef Cras zat mee in de kopgroep en stijgt in het klassement zo naar de 12de plaats als tweede Belg in de rangschikking.

Meer
Lees meer...