Ronde van Spanje: Wout van Aert pakt tweede ritzege na zware finale

Wout van Aert heeft zijn tweede ritzege van deze Ronde van Spanje te pakken. De Belg van Visma–Lease a Bike overleefde een zware finale en won zo de sprint van een uitgedunde groep. Hij doet zo ook een gouden zaak voor het groen.

De zevende rit in La Vuelta kreeg met Xabier Isasa, een 22-jarige Spanjaard van Euskaltel-Euskadi, één eenzame vluchter. Die kreeg maar liefst acht minuten van het peloton, maar zag die voorsprong ook snel weer terug slinken.

Van Aert mee boven op Alto del 14%

Op zo’n 30 kilometer voor de streep begon het peloton namelijk aan de zware klim Alto del 14%, waarbij de naam het stijgingspercentage verklapt. Red Bull-BORA-hansgrohe zetten zich daar meteen op kop van het peloton, want bovenaan lagen bonificatieseconden. Dat hoge tempo zorgde dat klassementsrenners zoals Thymen Arensman en de jonge Belg Cian Uijtdebroeks moesten lossen.

Wel mee voorin: een verrassend sterke Wout van Aert. Omdat zijn spintconcurrent Kaden Groves was bovengekomen met een achterstand, en daarna ook viel, kreeg de voormalige ritwinnaar een mooie kans in Córdoba op een nieuwe ritwinst in deze Ronde van Spanje.

Aanval Soler

Eenvoudig was dat echter niet. Met Sepp Kuss, de verrassende Vueltawinnaar van 2023, had Van Aert namelijk maar één ploegmaat meer mee. Die toonde zich echter een voorbeeldige ploegmaat en probeerde de eerste groep samen te houden.

Eenvoudig was dat niet, want met Marc Soler (UAE Team Emirates) was er een gevaarlijke klant weggereden. Van Aert ging zelf even in de tegenaanval en hielp zo om de Spanjaard terug te halen. Ondanks wat late uitvallen, werd er zo toch gesprint aan de streep. Wout van Aert ging daarbij vroeg aan en hield eenvoudig Mathias Vacek (Lidl-Trek) en Pau Miquel Delgado (Equipo Kern Pharma) achter zich. Quinten Hermans werd vijfde.

Van Aert staat dankzij zijn nieuwe ritzege ook heel wat steviger in het groen. Hij heeft nu 41 punten voorsprong op Groves. De 26-jarige Belg Sylvain Minquet behoudt nipt zijn bergtrui, terwijl er bovenin het algemeen klassement geen veranderingen zijn.

Meer
Lees meer...