Ook Royal Antwerp FC krijgt gelijk van Europees Hof van Justitie

In de marge van de beslissing van het Europees Hof van Justitie (EHJ) om buiten de UEFA en FIFA om een Europese Super League toe te laten, viel er ook voor Royal Antwerp Football Club goed nieuws te rapen.

In het nieuws. Her Europees Hof van Justitie besliste deze ochtend dat de voetbalbonden UEFA en FIFA aparte, nieuwe competities zoals de European Super League niet mogen blokkeren.

  • Op die manier wordt de weg vrijgemaakt voor een Europese supercompetitie van topclubs, naar model van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA.
  • Het EHJ deed nog een uitspraak. De rechters spraken zich uit ten gunste van het verzoek van de Royal Antwerp Football Club om UEFA-regels ongedaan te maken die eisen dat een bepaald aantal plekken in het team voorbehouden moeten zijn voor lokaal opgeleide spelers.

Zoom in. Conform de reglementen van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) is het voor Belgische voetbalclubs een vereiste om ten minste acht in België opgeleide spelers in de lijst van 25 kernspelers op te nemen, “een indirecte nationaliteitsdiscriminatie”, aldus RAFC.

  • Antwerp diende bezwaar in tegen deze regel en vond gehoor bij de autoriteiten.
  • Volgens het EHJ kan deze regel “mogelijk indirecte discriminatie op basis van nationaliteit veroorzaken, vooral ten nadele van spelers uit andere EU-lidstaten”.

Zoom out. Het Europees Hof heeft de kwestie terugverwezen naar de Belgische rechterlijke macht, die, gebruikmakend van de richtlijnen van het Hof, nu een definitieve beslissing moet nemen.

Meer
Lees meer...