RTL-journaliste linkt protest gele hesjes aan groene taksen én electorale winst van Ecolo: ze wordt meteen geschorst

De gele hesjes hebben Franstalig België in hun greep. Niet alleen door hun gewelddadig protest, maar door een spectaculair media-incident. Een journaliste van RTL, Emmanuelle Praet, trok op het zondagse praatprogramma fel van leer tegen de hesjes. En ze wees erop dat die beter politiek moeten nadeken: “Ecolo is mega gewonnen, maar al die taksen zijn wel milieutaksen”, zo stelde ze. RTL beschouwt die uitspraak als een ‘ernstige fout’, de journaliste is nu geschorst.

Het is duidelijk: RTL-journaliste Emmanuelle Praet is allerminst een fan van de gele hesjes. In het zondagse praatprogramma C’est pas tous les jours dimanche haalde ze fel uit naar het protest, en wees erop dat al die acties een enorme maatschappelijke kost hebben. “Alleen al aan al die werkuren die de politiediensten moeten spenderen om de orde te handhaven.”

Maar Praet koppelde er ook een politieke analyse aan, zij het dat ze dat in sneltempo in een paar zinnen deed, aan het eind van een langere uitleg. Daarbij raadde ze de gele hesjes aan om misschien eens wat over politiek na te denken. “Er is nog steeds voor dezelfden gestemd in Wallonië”, zo wierp ze de actievoerders toe. “En daarbij is Ecolo enorm vooruit gesprongen, terwijl al die taksen wel milieutaksen zijn”, zo stelde ze.

De gele hesjes protesteren immers tegen te hoge brandstofprijzen. Het klopt dat die voornamelijk bestaan uit fiscale lasten: zowel voor benzine als diesel bestaat meer dan de helft van de kost uit taksen zoals BTW en accijnzen. Voor diesel is doelbewust gekozen de laatste jaren om de fiscale lasten te laten stijgen, om het zo niet langer aan te moedigen. Maar die maatregel is nu niet meteen de verantwoordelijkheid van Ecolo of Groen, wel van de huidige centrum-rechtse regering.

Hoe dan ook: de uitspraken van Praet zorgden in Franstalig België voor opvallend veel commotie. Meteen tweette Zakia Katthabi, de voorzitster van Ecolo, fel: “Ik verwacht een ontkenning en een veroordeling voor deze desinformatie.” Ze hoefde niet lang te wachten op een reactie van de zender.

RTL koos ervoor hun journalist te laten vallen, vrij snel na de uitzending. Ze lieten weten de uitzending “te betreuren”, en beoordeelden de uitspraken als “buitensporig”. Ze noemden de uitspraken van de journalisten ook “een ernstige fout”. Meteen is Praet geschorst voor alle televisie- en radio-uitzendingen.

Weinig rijkdom in het publiek debat

De hele rel is in Franstalig België groot nieuws, maar vooral opvallend: politiek of maatschappelijk gezien is er weinig steun voor Praet, ook al zijn haar uitspraken nu niet de meest polemische of schokkende verklaring ter wereld. Zelfs de rechtse partij MR waagt zich er niet aan haar te verdedigen. Het enkele parlementslid van MR die dat wel deed, kreeg meteen de wind van voren. Het publieke debat in Franstalig België is niet bepaald rijk te noemen: de felle reactie van de directie tegen de uitspraken van de journaliste, lijken dat net te bewijzen.

Opvallend was dat Vlaamse politici als Hendrik Vuye (Wouters&Vuye) en Theo Francken (N-VA) net wél op het verhaal sprongen om zich te beklagen over de pensée unique in de Franstalige media. Dat leverde op Twitter felle discussie op.

Praet was sowieso al wat een buitenbeentje: ze werkt ook voor de politiezone Brussel-Oost, op de interne communicatiedienst. Dat is de zone van onder meer Koekelberg en Molenbeek. Maar de zender keurde die combinatie van jobs goed, omdat het over interne communicatie gaat. Maar nu dreigt ze van het scherm te verdwijnen.

Meer
Lees meer...